Az ebola miatt leállhat a légi közlekedés

Már 729-nél jár a vírus áldozatainak száma Nyugat-Afrikában.
Egy regionális afrikai repülőtársaság, az Asky bejelentette, hogy felfüggeszti a járatait Libériába és Sierra Leonéba. Az orvosok határok nélkül (MSF) nemzetközi szervezet is tragikusnak nevezte a helyzetet, és közölte, hogy megnöveli jelenlétét a térségben. A beszámolók szerint a helyiek nem tudnak mit kezdeni a járvánnyal, amely állatokról terjed az emberekre, akik aztán közvetlen érintéssel fertőzik meg a közelükben lévőket.
Fertőtlenítővel Sierra Leona harmadik legnagyobb városának, Kenemának az egyik utcáján
Fertőtlenítővel Sierra Leona harmadik legnagyobb városának, Kenemának az egyik utcáján
Tommy Trenchard / Reuters

Az ebola lappangási ideje három nap és három hét között van, ezért könnyen előfordulhat, hogy a betegség hordozója távoli úticélokra is eljut. Amióta egy libériai férfi Nigériában halt meg a vírus okozta fertőzésben, ellenőrzik az utasokat a nyugat-afrikai repülőtereken.

Az Európai Bizottság kétmillió euró gyorssegélyt ajánlott fel a járvány megfékezésével foglalkozó szervezeteknek, és a brit kormány is kétmillió fonttal segítené a megelőzést. Philip Hammond brit külügyminiszter vezetésével vésztanácskozást tartottak a felkészülésről. Az Egyesült Királyság tiszti főorvosa riasztotta a háziorvosokat, és felszólította őket, hogy legyenek éberek a betegséggel kapcsolatban. Sok forrás utal rá, hogy az ebola terjedése megelőzhető gyakori kézmosással, fertőtlenítéssel, ha elkerülik a fertőzés feltételezett hordozóit. A kórra nincs gyógyszer, de kezelhető, és a szervezet képes legyűrni, ha a beteg elegendő folyadékot kap.

A WHO felkérésére egy hamburgi egyetemi klinikán külön részleget hoztak létre, ahol ebola-betegeket kezelhetnek. A hatágyas részleg tökéletesen elzárt a külvilágtól, az orvosok és ápolók szkafanderre emlékeztető öltözékben tartózkodnak benn, legfeljebb három órát. Itt kellett volna kezelni Sheikh Umar Khant, a libériai orvost, aki valóságos hőssé lett országában az ebola-betegek kezelésével. A doktor meghalt, mielőtt a részleg felállt volna. A Deutsche Welle beszámolt róla, hogy a német interneten nyíltan fajgyűlölő hangok is megszólaltak, tiltakozva a betegek „behurcolása" ellen. A hamburgi klinika orvosai Guineában mozgólaboratóriumot nyitottak az ebola elleni küzdelem céljából.

A WHO hétfő este egy százmillió dolláros akciótervről tett bejelentést. Az erről szóló, nyugat-afrikai vezetőkkel tartandó tárgyalásokra Margaret Chan WHO-főigazgató a guineai Conakryba fog elutazni pénteken. A három érintett országban – Guineában, Sierra Leonéban és Libériában – 1323 fertőzéses esetet jelentettek idén március óta. A válsághelyzet miatt Ernest Bai Koroma Sierra Leone-i és Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök is szükségállapotot hirdetett. Ez többek között karantént jelent a fertőzéses területeken, de mind a két országban betiltották a tömegmegmozdulásokat is. Az ebola-fertőzötteknek a 90 százaléka hal bele a magas lázzal, vérzéssel és végül szervelégtelenséggel járó kórba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.