Az ausztrál miniszterelnök le akarja rohanni Putyint

Tony Abbott már előre figyelmeztetett, hogy a novemberben esedékes G20 konferencián nem fog kesztyűs kézzel bánni a meghívott orosz elnökkel.
Abbott az újságírók érdeklődésére reagálva beszélt erről, az ausztrál futballból származó shirtfront kifejezést használva arra, hogyan akarja lerohanni Vlagyimir Putyint az MH17-es járat lelövése miatt. Az ausztrál miniszterelnök nem lepődne meg azon sem, ha kettejük összecsapása lenne a konferencia legeseménydúsabb tárgyalása.

„Neki fogok menni Putyinnak, a szemébe fogom vágni, hogy azon a repülőgépen ausztrálok haltak meg, méghozzá oroszbarát szeparatisták keze által, ami számomra elfogadhatatlan"- idézi a Guardian Abbottot, aki nyilván nem testi kontaktusra gondolt. Hogy ez utóbbiban milyen esélyei lennének, az nem világos, de Putyin civilben a dzsúdó hatdanos mestere. Két könyve is megjelent a japán küzdősportról.

Az ausztrál kormány megerősítette a hírt, miszerint Putyin valóban meghívást kapott a brisbane-i G20 nemzetközi konferenciára, amelyről az érintett államok képviselői egyhangúan döntöttek.

A maláj légitársaság MH17-es járatát valószínűleg oroszbarát szakadárok lőtték le Kelet-Ukrajna felett. Az összes utas és személyzet is életét vesztette, köztük 38 ausztrál állampolgárral. Moszkva tagadja, hogy köze lenne a merénylethez.

Abbott kiemelte, hogy ha az ausztrál kormánynak lehetősége lett volna visszautasítani az orosz felek, így Putyin meghívását a konferenciára, biztosan megtette volna. Bill Shorten, az ausztrál ellenzék vezetője szintén egyetértett Abbottal abban, hogy országuknak nincs érdemi beleszólása a meghívottak személyével és a meghívott országokkal kapcsolatban.

„Én is az ausztrálok többségével értek egyet, lehetne Putyinnak több esze, hallgathatna a lelkiismeretére és visszautasíthatná a meghívást" – árulta el véleményét Shorten.

Paul Guard, akinek a szülei haltak meg a katasztrófában, más véleményen van. Szerinte semmi sem változna, ha Putyin nem jönne el, és nem indulhatna el az érdemi a párbeszéd az érintett felek között a történtek kapcsán. „Ez a nemzetközi konferencia egy megfelelő platform lenne arra, hogy kifejezzük, az ausztrál nép mennyire elítéli a történteket" – nyilatkozta a napilapnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.