Az arab sajtó nincs elragadtatva Irán és a Nyugat egyezményétől

Hol óvatos jókívánságokkal, hol pedig nyílt bizalmatlansággal reagált a szerdai arab sajtó az iráni atomprogramról kötött megállapodásra, amely a kommentárok szerint gazdasági szempontból jó, de a biztonságra nézve rossz hírt jelenthet.
Az egyiptomi al-Ahrám című állami napilap címoldalán történelmi jelentőségűnek nevezte az Irán és a Nyugat között született egyezményt, amely azonban várhatóan teljesen megváltoztatja a közel-keleti erőviszonyokat.

A legnagyobb példányszámú egyiptomi újságban megjelent két kommentár egyike szerint az Iránnal szembeni gazdasági szankciók feloldása jelentősen serkenti majd Teherán kereskedelmi tevékenységét, s ez pozitív hatással lesz Egyiptomra is, mivel a Szuezi-csatornán áthaladó teherhajók számának növekedésével gyarapodni fog az észak-afrikai ország bevétele is.

A másik írás ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az atomegyezmény nem szab gátat Irán aktív részvételének a Közel-Keleten dúló háborúkban, s a mostani diplomáciai diadalt követően a síita nagyhatalom várhatóan arra fog törekedni, hogy "növelje politikai és stratégiai befolyását a régióban, méghozzá az arab érdekek kárára".

A cikk szerint már Irán eddigi "negatív tevékenysége" is hozzájárult ahhoz, hogy az érintett országok törékeny felekezeti egyensúlya felboruljon, hiszen mindenhol a síiták hatalmának megszilárdításán, vagy kialakításán fáradozik.

Teherán például "minden erejével azon van", hogy az iszlám síita ágából kialakult alavita kisebbséghez tartozó Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje hatalmon maradjon, s eközben Jemenben a síita húszi lázadók támogatásával megakadályozza, hogy bármifajta politikai megoldás születhessen a konfliktusban.

"Az atomegyezmény megnyitja a Gonosz kapuját" - olvasható az as-Sark al-Auszat című pánarab napilapban. A londoni székhelyű, de a szaúdi kormányhoz közel álló újság írása szerint a Nyugat az egyezség sikeres nyélbeütésének érdekében szemet hunyt Irán "destabilizáló politikája és a szomszédos országok belügyeibe való állandó beavatkozása" felett.

A kommentár szerint a Nyugat még afölött is átsiklik, hogy a "terrorral a terror ellen" címszó alatti "új politikai alapelvnek" megfelelően Teherán szélsőséges milíciákat támogat. Az író ezzel az iraki kormány oldalán az Iszlám Állam szunnita terrorszervezet ellen harcoló, független síita alakulatokra utalt, amelyek nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint nem egyszer rendeztek vérfürdőt a szunnita kisebbség soraiban.

"Irán már akkor is egymás után lépte át a Gonosz kapuit, amikor a szankciók terhe alatt nyögött. Hogyan (fog eljárni, ha azok feloldása után) kifújta magát?" – zárja cikkét az szerző.

Irán regionális ellenlábasa, a szunnita szaúdi királyság állami hírügynökségén keresztül intette óva Teheránt attól, hogy a megállapodásnak köszönhető javakat arra használja, hogy zűrzavart szítson a térségben.

A Teheránnal szövetséges Aszad-kormányhoz hű szíriai napilap, az al-Vatan ugyanakkor a nukleáris vita győztesének kiáltotta ki Iránt. "... a magát szabad világként beállító Nyugat háborúkat indított Irán ellen, nyomás alá helyezte, elszigetelte és szankciókkal sújtotta, azért, hogy így térítse el független útjáról. Harmincöt év konfrontáció után a világ elé most kiálló Irán szuverenitását és erejét már a Nyugat is elismeri" – olvasható a cikkben.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt igazgatója, az egyiptomi Mohamed el-Baradei ugyanakkor Twitter-oldalán üdvözölte az Irán és a hatok elnevezésű országcsoport között született megállapodást. A bejegyzés szerint "újból bebizonyosodott, hogy a bizalom kialakítására összpontosító, a tisztességet, a tiszteletet és a két fél biztonsági érdekeit figyelembe vevő párbeszéd a konfliktusok megoldásának egyetlen útja."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.