Az angolok ragaszkodnak Skóciához

Az angolok jelentős többsége azt szeretné, ha Skócia a brit unió fenntartására voksolna a szeptemberi népszavazáson.

A Cardiffi és az Edinburghi Egyetem szakértői által közösen elvégzett, szerdán ismertetett átfogó felmérésből kiderül azonban az is, hogy ha Skócia mégis az elszakadás mellett döntene, akkor az angolok zöme szerint nem szabadna megengedni számára a font további használatát nemzeti fizetőeszközként.

A kutatás adatai szerint Anglia lakosságának 59 százaléka pártolja, hogy Skócia továbbra is Nagy-Britannia része maradjon, és mindössze 19 százalékuk látná szívesebben Skóciát független országként.

Ez utóbbi esetben azonban az angolok 53 százaléka utasítaná el, hogy az Egyesült Királyság fennmaradó része beleegyezzen a skót kormány által szorgalmazott fontunió létrehozásába.

Erről folyik a leghevesebb vita London és Edinburgh, valamint a függetlenségpárti kampányszervezet, a "Yes Scotland" és az elszakadás ellen kampányoló "Better Together" (Jobb együtt) között.

Alex Salmond skót miniszterelnök folyamatosan azzal érvel, hogy semmi nem akadályozhatja meg a font további használatát nemzeti fizetőeszközként. Visszatérő szavajárása szerint a font nem Anglia fontja, hanem Skóciáé is.

A brit kormány azonban ettől mereven elzárkózik. A hivatalos londoni álláspontot megfogalmazó, nemrégiben kiadott brit pénzügyminisztériumi közlemény szerint ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is.

A minisztérium szerint az Egyesült Királyság nem vállalhatja azt a kockázatot, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük egy külföldi országot és annak bankjait.

George Osborne brit pénzügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva nemrégiben ezt azzal nyomatékosította, hogy a brit font nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet.

A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e a 307 éves brit uniótól. A közvélemény-kutatások rendre azt mutatják, hogy a skótok többsége sem támogatja a függetlenséget; a legutóbbi felmérés alapján jelenleg a skót választók 54 százaléka szavazna az elszakadás ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.