Az amerikaiak szerint Oroszország megszegte az atomrakéta-szerződést

Az Egyesült Államok azzal vádolja Oroszországot, hogy megszegte a két ország között a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris rakétákkal végrehajtott kísérletek tilalmáról szóló 1987-es INF-szerződést. A váddal egy névtelenséget kérő magas rangú tisztségviselő állt elő, aki szerint az oroszok többször is teszteltek egy földi telepítésű közepes hatótávolságú rakétát. Hogy milyet és hol, azt a tisztségviselő nem árulta el, csak annyit állít, hogy „nagyon komoly" a dolog – írta az ügyet elsőként megszellőztető New York Times.

Az 500–5500 kilométeres hatótávolságú nukleáris rakéták felszámolásáról szóló INF-szerződést a hidegháború vége felé, 1987 decemberében írta alá Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet pártfőtitkár és Ronald Reagan akkori amerikai elnök.

Amerikai vádak szerint a Kreml már 2008 óta semmibe veszi a megállapodást. A New York Times januárban külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva írta meg, hogy az oroszok egy új, RS-26 típusú új rakétarendszert teszteltek, de mivel ezeket a kísérleteket interkontinentális távolságon hajtották végre, a lap szerint csak kibújtak az INT rendelkezései alól, és nem megszegték őket. Az interkontinentális rakéták az új START-szerződés hatálya alá esnek, amelyet 2010. április 8-án írt alá Barack Obama amerikai elnök akkori orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel Prágában a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról. Kísérletekről ez a megállapodás nem szól, de kimondja, hogy a két félnek 2018 februárjáig 1550-re kell csökkentenie a stratégiai nukleáris robbanófejek számát. Obama korábban jelezte, hogy szeretne még egy egyharmados csökkentést, és erről tárgyalni is akar az oroszokkal, ami a most elhangzott vádak miatt aligha fog játszi könnyedséggel menni – jegyzi meg kommentárjában az AP amerikai hírügynökség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.