Az amerikaiak szerint nem volt háborús bűn a kórházbombázás

Az amerikai védelmi minisztérium nem tartja háborús bűnnek a 2015-ös, több mint harminc halálos áldozatot követelő afganisztáni kórházbombázást.

Az amerikai légierő 2015. októberében mért csapást az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet kunduzi kórházára. A Pentagon pénteki hivatalos jelentésében úgy foglalt állást, hogy a bombázás nem minősül háborús bűncselekménynek.

Az amerikai védelmi minisztériumban Joseph Votel tábornok, az amerikai hasereg központi parancsnokságának vezetője tájékoztatta a sajtót a vizsgálóbizottság állásfoglalásáról.  Votel közlése szerint a bizottság úgy értékelte, hogy nem háborús bűncselekmény, hanem tévedések sorozata történt. Az amerikai katonák egy része nem tartotta tiszteletben a fegyveres konfliktusokban is érvényes nemzetközi jogszabályokat - fogalmazott Votel tábornok. Felhívta a figyelmet arra, hogy háborús bűncselekménynek a polgári személyek vagy védett helyek és intézmények ellen szándékosan elkövetett támadás minősül, nem pedig egy akaratlanul, véletlenül elkövetett támadás. A tábornok - az újságírók kérdéseire válaszolva - többször is azt állította, hogy emberi tévedések sorozatáról volt szó, és - mint fogalmazott - a katonák egyike sem volt tudatában annak, hogy kórházat bombáznak.

A stratégiai fekvésűnek számító Kunduzben tavaly október 3-án bombázták le az Orvosok Határok Nélkül által működtetett kórházat, a támadásban több mint harmincan, köztük orvosok és betegek haltak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.