Az amerikai védelmi miniszter is elment Romániába

Az Egyesült Államok elkötelezett a NATO-szövetségesek közös védelme mellett, amiért kész további áldozatokat vállalni, ugyanakkor európai szövetségeseitől is azt kéri, növeljék védelmi költségvetésüket - hangoztatta csütörtökön Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a romániai Constantán, ahol Mircea Dusa román védelmi miniszterrel találkozott.
Hagel és Dusa a román haditengerészet Mures nevű parancsnoki hajóján folytatott megbeszélést, majd felkeresték a Fekete-tengeren gyakorlatozó, a konstancai kikötőbe szerdán befutott amerikai Vella Gulf cirkálót.

Az amerikai védelmi miniszter emlékeztetett Barack Obama varsói bejelentésére, miszerint az amerikai elnök egymilliárd dolláros keretet igényel a kongresszustól az Európában állomásozó amerikai katonák számának növelésére, a NATO-hadgyakorlatokra, és az Oroszországgal szomszédos nem NATO-országok - köztük, Ukrajna, Grúzia és Moldova - védelmi képességeinek fejlesztésére. Hagel romániai sajtóértekezletén felidézte: a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásán is azt kérte európai partnereitől, hogy fordítsanak több pénzt védelmük korszerűsítésére.

Méltányolta, hogy Románia használt F-16-os harci gépeket vásárol, és többletforrásokat utalt ki védelmi képességei korszerűsítése. Mint mondta, az Egyesült Államok számára fontos segítség, hogy Afganisztánból kivont katonáinak Románia tranzit-támaszpontot biztosít a Konstanca melletti Kogalniceanun. Megerősítette, a terveknek megfelelően haladnak a munkálatok és jövőre hadrendbe állhat a rövid és középtávú rakéták elhárítására alkalmas védelmi rendszer romániai bázisa Deveselun.

A román védelmi miniszter üdvözölte, hogy Barack Obama kiállt Lengyelország, a balti államok és Románia mellett, amikor Varsóban megerősítette, az Egyesült Államok szerződéses kötelezettségének tekinti szövetségeseinek védelmét.

Dusa megköszönte, hogy a Krím orosz annektálása után az Egyesült Államok növelte katonai jelenlétét a térségben és számos magas rangú tisztségvelője - köztük Joe Biden amerikai alelnök - bukaresti látogatása révén jelezte, nem hagyja magára Romániát és többi európai szövetségesét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.