Az amerikai képviselőház zöld jelzést adott az ukrajnai fegyverszállításoknak

A határozatot 348-48 arányban szavazták meg.

Ukrajnai fegyverszállításokra szólította fel hétfőn Barack Obama elnököt a washingtoni képviselőház, amely 348-48 arányban fogadta el az erről szóló határozatot. Páncélozott járműveket, fegyver nélküli drónokat és más hadi felszerelést az Egyesült Államok eddig is küldött Kijevnek a kelet-ukrajnai szeparatisták elleni harcban, de a mostani határozat támadófegyverek szállítása előtt ad zöld jelzést.

A kongresszusnak – írja az AP – mind a két házában, a képviselőházban és a szenátusban is megvan a kétpárti republikánus-demokrata konszenzus a fegyverszállítások szükségességéről, külügyminisztériumi jelzések szerint pedig Obama is hajlik a dologra, de a Fehér Ház meg akarja várni, mi lesz a februári minszki megállapodásban foglalt feltételek betartásával. A most elfogadott képviselőházi határozatot arra hivatkozva nyújtották be, hogy ezek a feltételek nem teljesültek.

Eliot Engel, a képviselőház külügyi bizottságának az egyik demokrata tagja szerint a fegyverszállítások nem jelentenének egy új háborút az Egyesült Államok számára, hiszen Kijevnek nem amerikai egységekre, csak amerikai fegyverekre van szüksége. „Ez a háború a legnagyobb biztonsági fenyegetés Európára nézve a második világháború óta. Nem vehetjük könnyedén, nem ülhetünk ölbe tett kézzel és nem várhatjuk, hogy mások mondják meg, mit tegyünk” – fogalmazott a politikus, amihez a maga részéről Ed Royce, a külügyi bizottság republikánus elnöke annyit tett hozzá, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus egy „népszavazás” az Egyesült Államok külpolitikájáról. A szóban forgó területen – jegyzi meg eközben a Kreml-közeli Russia Today televízió – törékeny béke van.

Petro Porosenko ukrán elnök még szeptemberben kérte fel az Egyesült Államok kongresszusát egy fegyverszállítási határozat elfogadására. Korábbi jelzései szerint Obama az ügyben azon gondolkodik, hogy „halálos védelmi fegyvereket” – többek között Javelin típusú hordozható tankelhárító rakétákat – küld Ukrajnának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.