Attól tart a cseh elnök, a terroristák tranzitországa lesznek

Ismét kritikusan nyilatkozott a menekültekről Milos Zeman cseh államfő. Véleménye azonban egyáltalán nem egyezik Bohuslav Sobotka kormányfőével.

Naivitás azt állítani, hogy nincs semmiféle összefüggés a menekülthullám és a terrorizmus között - jelentette ki Milos Zeman elnök, aki a cseh hadsereg főparancsnokaként kedden részt vett a vezérkar tanácskozásán. Az elnök szerint az erőszakos cselekmények veszélye egyre közelebb kerül az ország határaihoz.

- Már az illegális határátlépés is bűncselekmény, amelyeknek száma lényegesen megnövekedhet, ha Németország és Ausztria esetleg lezárja a határait, mert akkor hazánk is tranzitország lehet. Idáig csupán néhány terrorista számára volt az, de a helyzet súlyosbodhat, amire fel kell készülni - mutatott rá az elnök, aki a továbbiakban elismerően szólt arról, hogy a cseh hadsereg készen áll az ország határainak megvédésére, egyúttal pedig más országoknak is segítséget nyújt.

Véleménye szerint az ország haderejének részt kell vállalnia a külső schengeni határok megvédésében is, amelyről azonban az uniós vezetők és más illetékesek sokat beszélnek, viszont még mindig kevés a konkrét és hatékony tett. - Olykor úgy gondolhatja az ember, hogy Olaszországnak vagy Görögországnak nincs hadihajója, még hadserege sem - tette hozzá.

Röviddel ezután Bohuslav Sobotka viszont hangsúlyozta, hogy az európai biztonságot az Iszlám Állam harcosai és más terroristák veszélyeztetik, nem pedig azok, akik miattuk menekülnek.

- Ezért a terroristák ellen kell határozottan és keményen küzdeni, a háborúk elől menekülteken pedig segíteni. A cseh kabinet igy cselekszik. Egyúttal minden szükséges intézkedést megtett és megtesz, hogy szavatolja polgárainak biztonságát és nyugodt életét - szögezte le a cseh kormányfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.