Az állam mentené a Malaysia Airlinest

Najib Razak miniszterelnök pénteki bejelentése szerint a megállapodás már megszületett, Malajzia állami befektetési alapja, a Khazanah Nasional felvásárolja és kivezeti a tőzsdéről a négy hónap leforgása alatt kétszer is tragédia sújtotta légitársaságot, a Malaysia Airlinest. Azért a részvénycsomagért, amely még nincs a tulajdonában – a részvények 30,6 százalékért –, a Khazanah Nasional összesen 1,38 milliárd ringgitet (429 millió dollárt) ad.

Az átvétellel a Kuala Lumpur-i kormány azt a nemzeti légitársaságot szeretné megmenteni, amely két járat, az MH370-es márciusi eltűnése, illetve az MH17-es júliusi lelövése előtt is a fennmaradásért küzdött a Délnyugat-Ázsiában megjelenő repülőtársasággal.

A Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járata, az MH370-es március 8-án tért el a kijelölt útvonaltól, és eltűnt az Indai-óceán felett. Azóta sem találják, a következő tragédia pedig július 17-én érte a légitársaságot, amikor a kelet-ukrajnai Donyeck felett egy légvédelmi rakétával a földre vitték az Amszterdamból Kuala Lumpur felé szálló járatát, az MH17-est. Az MH370-es fedélzetén 239-en, az MH17-esen 298-an utaztak. Az MH17-es lelövését senki nem élte túl. Azóta – írja a Bloomberg – a Malaysia Airlines részvényei 23 százalékkal estek. A Khazanah Nasional egyébként a pénteki tőzsdezáráskori árnál 12,5 százalékkal többet ad a 30,6 százaléknyi részvénycsomagért.

Najib a maga részéről úgy nyilatkozott, hogy a légitársaságot átstrukturálják, a felvásárlása és kivezetése pedig az első lépés afelé, hogy a cég újra nyereséges legyen. Ehhez még jelentős pénzügyi forrásokra és nagy áldozatokra van szükség – tette hozzá a miniszterelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.