Az aleppói hadműveletek miatt állhattak le a szíriai béketárgyalások

Genfben három hétre felfüggesztették a szíriai rendezést célzó tárgyalásokat. Az ENSZ-megbízott szerint nem kudarcról, hanem csak szünetről van szó, a résztvevők pedig egymásra mutogatnak.

Még el sem kezdődött és máris felfüggesztette a munkát a szíriai válság rendezésére összehívott genfi konferencia. Staffan de Mistura ENSZ-megbízott bejelentette: február 25-éig leállítják az egyeztetést, amelynek sikeréhez nagyobb támogatásra lenne szükség a nemzetközi szereplőktől, mindenekelőtt az Egyesült Államoktól és Oroszországtól. Egyszersmind hangoztatta, hogy a leállás nem kudarcot, hanem csak szünetet jelent a félévesre tervezett értekezleten.

A szíriai kormányhadsereg orosz légi támogatással végrehajtott előrenyomulását nevezték meg a Reuters informátorai a tárgyalások felfüggesztésének fő okaként. A harctéri jelentések szerint a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők az egykor legnagyobb szíriai várostól, a jelenleg a kormány és lázadók által ellenőrzött övezetekre osztott Aleppótól északra elzárta az ellenzéki erőket Törökországgal összekötő utánpótlás-útvonalat. Az ENSZ valószínűleg nem akarta, hogy kapcsolatba hozzák a szíriai harcok orosz eszkalálódásával – magyarázta a genfi leállást a hírügynökség egyik informátora.

Igaz, a tárgyalások valójában el sem kezdődtek. Bár de Mistura hivatalosan megnyitottnak nyilvánította őket, az előkészítésen nem sikerült túllépni, mivel az ellenzék továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy az ENSZ BT egyik határozatának megfelelően a szíriai kormányerők állítsák le a civil célpontok támadását, oldják fel a települések blokádját, a nőket és gyermekeket pedig engedjék ki a börtönökből. Az ellenzék egyik képviselője Oroszországot vádolta azzal, hogy lehetetlenné akarja tenni a konferenciát. A tanácskozáson részt vevő orosz külügyminiszter-helyettes, Gennagyij Gatyilov viszont azt mondta, hogy mindaz, amit az ellenzék követel, nem szerepel az idézett ENSZ-határozatban, és gyakorlatilag a béketárgyalás meghiúsítására törekednek azok, akik a damaszkuszi kormánnyal szemben támasztott előzetes feltételekhez kötik a béketárgyalásokat. A szíriai kormányzatot képviselő Bassár al-Dzsaafari az ellenzéket támogató Törökországot, Szaúd-Arábiát és Katart tette felelőssé a genfi egyezkedés sikertelenségéért.

Az ENSZ-megbízott, de Mistura is azt mondta, hogy fontos lenne Szíriában tűzszünetet elérni, ám Oroszország nem hajlandó leállítani a légicsapásokat. John Kerry amerikai külügyminiszter is sürgette, hogy a szír kormányhadsereg és támogatói állítsák le az ellenzék ellenőrzése alatt lévő területek bombázását, főleg Aleppóban. Az ENSZ pedig bejelentette: családok százai voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat az elmúlt két napban megsűrűsödött támadások miatt, és három segélymunkás is van az áldozatok között, Ahmet Davutoglu török miniszterelnök pedig arra figyelmeztetett, hogy 60-70 ezer menekült tart Aleppótól Törökország felé. Szergej Lavrov külügyminiszter ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a támadásaik célpontjai az al-Kaidához köthető egységek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.