Az alelnök akarta megöletni az elnököt?

Maldív-szigeteken szombaton őrizetbe vették Ahmed Adeeb alelnököt. A politikust hazaárulással vádolják, hatósági gyanú szerint legalábbis ő áll annak a szeptemberi merényletnek a hátterében, amelynek a célpontja  Abdullah Jameen elnök lehetett.
Az Adeeb őrizetbe vételéről szóló hírt Umar Naseer, az Indiai-óceánon fekvő szigetország belügyminisztere a Twitteren jelentette be. Az alelnök csuklóján azután kattant bilincs, hogy a repülőgépe landolt egy kínai látogatás után. Dhoonidhoo börtönszigetén őrzik, hazaárulás ellene a vád. Azzal gyanúsítják, hogy ő áll annak a merényletnek a hátterében, amelynek a célpontja Abdulla Yameen elnök lehetett.

A merénylet azt a detonációt jelenti, amely Yameen hajóját rázta meg a főváros, Malé partjainál szeptember 28-án, amikor az elnök éppen Mekkából, a zarándoklatról tért vissza. Akkor még nem volt világos, hogy a detonációt valamilyen robbanószerkezet vagy műszaki hiba okozta-e, az incidenst követő vizsgálattal pedig Yameen érezhetően nem volt elégedett, hiszen először a védelmi miniszterét, majd a rendőrség több vezetőjét is kirúgta miatta. Az elnöki hajó egyébként mindössze két méterrel a partoktól robbant azoknak az újságíróknak a szeme láttára, akik Yameen fogadására vonultak ki a kikötőhöz. Az elnök felesége, Fathimath Ibrahim elesett és könnyebben megsérült az incidensben, ahogyan egy testőr és Yameen tanácsadója is.

A Maldív-szigeteken régóta divat a nyilvánosság előtt leszámolni a politikai riválisokkal és azokkal, akiket annak vélnek, ami a 2013-ban hatalomra került Yameen esetében sincs másképp. Februárban terrorizmus vádjával letartóztatták Mohamed Naseed volt elnököt, a szigetország első demokratikusan megválasztott elnökét, aki 2012 januárjában állítólag illegálisan rendelte el egy magas rangú bíró őrizetbe vételét. A bíró, Abdulla Mohamed az akkori vád szerint a Maldív-szigeteket harminc éven át irányító, az ellenzék és a nemzetközi emberi jogi szervezetek által diktátornak tartott Maumun Abdul híveként az akkori ellenzéki vezetőknek kedvező ítéleteket hozott. Naseed döntése miatt a szigetországban tüntetések kezdődtek, amelyek mellett a hadsereg is odaállt, neki pedig távoznia kellett a hatalomból. Yameen egyébként a harminc éven át regnáló Abdul féltestvére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.