„Független Koszovóról" beszélt az albán miniszterelnök Belgrádban

A „független Koszovóról" beszélt Edi Rama albán miniszterelnök hétfői belgrádi sajtótájékoztatóján, amelyet Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel közösen tartott. Vucic provokációnak nevezte albán kollégája megfogalmazását. 
Rama ugyanakkor azt javasolta Szerbiának, hogy „fogadja el a realitásokat" Koszovóval kapcsolatban, azaz Szerbia egykori déli tartományának 2008-ban kikiáltott függetlenségét. Koszovó kérdése már lezárt ügy, Koszovó független – fogalmazott Rama. Hozzátette: „Minél hamarabb elismerik (ezt), annál hamarabb tudunk továbblépni." Emlékeztetett arra is, hogy Pristina önállóságát már számos ország elismerte.

A sajtótájékoztatón Vucic többször is hangsúlyozta, nem számított arra, hogy Rama Koszovóról fog beszélni, ugyanis „nem ebben egyeztek meg". Hozzátetette: nem engedi meg az ilyen fajta provokációt Belgrádban. „Szerbiát senki nem alázhatja meg" – fogalmazott a szerb miniszterelnök. Kiemelte a szerb kormánynak azt az álláspontját, miszerint „Koszovó Szerbia része", ez az alkotmányban is benne van, és nem érti, mi köze Albániának vagy az albán miniszterelnöknek a területhez.

A viharos sajtótájékoztatót megelőzően főleg gazdasági témákról tárgyalt a két kormányfő. A közös sajtótájékoztatón elhangzott, hogy gazdasági reformokat nem lehet végigvinni komoly regionális politikai együttműködés nélkül. A szerb miniszterelnök akkor még „új kezdetnek" nevezte a két ország kapcsolatában albán kollégája látogatását.

Kiemelte továbbá, hogy mindkét ország érdekelt a kölcsönös befektetésekben, és arra számít, hogy számos szerb befektetőt érdekel majd Albánia, s nem csak az energiaszektor területén. Hozzátette: megállapodtak abban is, hogy a jelenleg 100 millió eurós árucsere-forgalmat jelentősen növelik a jövőben.

Szó volt a Belgrád-Podgorica-Tirana-vasútvonal kiépítéséről is, amelyre közösen pályáznak az Európai Uniónál, mert úgy esetleg könnyebben kapják meg az ehhez szükséges támogatást – magyarázta Vucic. A szerb kormányfő a sajtótájékoztató végén úgy fogalmazott, hogy a provokáció ellenére is folytatja a tárgyalásokat Ramával.

Legutóbb 68 évvel ezelőtt járt hivatalosan Belgrádban albán miniszterelnök. Enver Hodzsa 1946-ban Josip Broz Tito jugoszláv elnökkel szintén a gazdasági együttműködésről és az árucsere növeléséről beszélt. Hodzsa 1947-es moszkvai látogatása után azonban megváltozott a két ország viszonya. A jugoszlávellenes hangulat a gazdaság területén volt a legkézzelfoghatóbb, a korábbi szerződéseket ugyan nem függesztették fel teljesen, de nem is törekedtek azok betartására.

Miután Jugoszláviát 1948-ban kizárták a Kommunista és Munkáspártok Tájékoztató Irodájából, Belgrád nyíltan ellenséges viszonyt alakított ki a szovjet tömbbel és az azzal szimpatizáló Albániával is. Enver Hodzsa 1985-ös haláláig izolacionista politikát folytatott, nem nyitott a szomszédos Jugoszlávia felé sem, a két ország viszonyát pedig a későbbiekben Szerbia többségükben albánok lakta déli tartományában, Koszovóban kialakult albán-szerb ellentétek, majd Koszovó függetlenségének kikiáltása terhelte. Ez a téma a hétfői sajtótájékoztató tanúsága szerint továbbra is érzékenyen érinti a szerb és az albán közvéleményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.