Az al-Kaida szíriai szárnya robbantott a libanoni Tripoliban

Legalább hét ember életét vesztette egy öngyilkos merényletben az észak-libanoni Tripoli városában. A vasárnapi erőszak a Szíriában zajló polgárháborúhoz kapcsolódik.

A harminc embert érintő robbantás mögött az al-Kaida szíriai szárnya, az al-Nuszra Front áll. A terrorszervezet nyilatkozatban ismerte el, hogy a támadás megtorlás volt a libanoni és szíriai szunniták haláláért. A libanoni nemzeti hírügynökség szerint a merényletet két férfi követte el Tripoli városában.

A robbanás egy kávézóban történt, a többségében alavita muzulmánok által lakott területen. A merénylet hónapok óta a legnagyobb támadás Libanonban, ahol a szunnita muzulmán többség és az alavita kisebbség között nagy a feszültség. Tamman Salam libanoni miniszterelnök szerint a robbantás egy újabb kísérlet a viszálykeltésre.

A két vallási felekezet közötti feszültségeket csak súlyosbítja a Szíriában zajló polgárháború. A Basár el-Aszad elnök ellenzéke nagyrészt szunnita szervezetekből áll.

Tripoliban feszült nyugalom van tavaly október óta, amikor szunnita fegyveresek és a kormány között harcok alakultak ki, melyekben tizenegy katona, öt civil és több tucat fegyveres is életét vesztette.

BBC szerint Libanon biztonságára nem csak a felekezetközi villongások, hanem ezzel összefüggésben a politikai instabilitás is veszélyt jelent. A közel-keleti országban tavaly május óta nem sikerült új elnököt választani, egy szinte tehetetlen kormány van hatalmon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.