Az AIDS-hez hasonlította Kerry az ebolajárványt

Az amerikai külügyminiszter szerint, ha nem sikerül hamarosan megfékezni a járványt, az olyan pusztítást végezhet, mint az AIDS vagy a gyermekbénulás.

John Kerry csatlakozott azon vezetők táborához, akik az elmúlt napokban igen keményen bírálták az ebolajárványra adott választ. Kerry szintén azzal vádolta meg a nemzetközi közösséget, hogy nem tesz eleget a vírus megfékezése érdekében. Mint mondta, készpénzre, helikopterekre és mobil kórházakra van szükség – írja a The Guardian.

A külügyminiszter különösen olyan országoknak címezte kemény szavait, mint Kína és Oroszország, ugyanis a két nagyhatalom nem sokat tett eddig a közös kasszába. Ám Kerry szerint ez megengedhetetlen, és ha ez így folytatódik, évtizedeken át fog pusztítani a gyilkos kór, amely meg fogja tizedelni Afrikát.

Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkár szintén elégedetlenségének adott hangot a közelmúltban. „Ha ez a krízis a világ másik pontján ütött volna ki, teljesen másként kezelték volna... Ha az ember igazán belegondol, a nemzetközi közösség akkor tért magához, amikor a vírus Amerikában és Európában is felütötte a fejét" – nyilatkozta a BBC-nek Kofi Annan.

Az egyik legadakozóbb ország vezetője, David Cameron brit miniszterelnök levélben kérte Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét, hogy hívjon össze egy EU-csúcsot jövő hétre. Ezen Cameron szerint az európai országok vezetői megállapodhatnának egy 1 milliárd eurós adományban, valamint abban, hogy kétezer egészségügyi dolgozót küldjenek Nyugat-Afrikába, ahol eddig 9 ezren betegedtek meg, és közel 5 ezren vesztették életüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.