Az afgán elnök nem mozdult meg Obama kedvéért

Hamid Karzai meglehetősen hűvös viszonyban van az amerikai kollégájával, akinek a stábja amúgy is csak a váratlan tegnapi afganisztáni látogatás margóján akarta összehozni a találkozót.
Hamid Karzai afgán elnök visszautasította a lehetőséget, hogy Afganisztánban találkozott az amerikai kollégájával, Barack Obamával – írja egy névtelenséget kérő amerikai diplomáciai forrásra hivatkozva az AFP. Obama vasárnap este néhány órára, biztonsági okokból előzetes bejelentés nélkül ugrott át a közép-ázsiai országba vezényelt amerikai egységekhez, a stábja pedig csak nem sokkal előtte szólt Karzainak, hogy Kabulba az elnök ugyan nem megy el, de a bagrami támaszponton – a Korán-égetésekről hírhedt amerikai bázison – esetleg lehet találkozni vele. Az afgán kolléga erre mondott nemet, ami az AFP forrása szerint az amerikaiakat egyáltalán nem lepte meg.

Egyrészt azért nem, mert az amerikaiak tényleg későn szóltak. Másrészt azért, mert a két politikus viszonya meglehetősen hűvös. Karzai haragszik az amerikaiakra a NATO légitámadásainak rengeteg afgán civil áldozata miatt, az Obama-adminisztrációban pedig sokaknak az nem tetszik, hogy az afgán elnök máig nem volt hajlandó aláírni a kétoldalú szerződést arról, milyen feltételek mellett maradhatnak amerikai katonák kiképzői és tanácsadói feladatokra a közép-ázsiai országban a 2014-es kivonulás után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.