Automata aláírás Castrónak

A Baloldali párt társelnökeinek tudta nélkül került aláírásuk arra a táviratra, amelyben a német párt vezetői Fidel Castrót köszöntötték 85. születésnapján.

Áll a bál Németországban Fidel Castro miatt. A Baloldali párt augusztus közepén táviratban gratulált a kubai pártvezető 85. születésnapjára: ám a táviratot a berlini pártközpontban fogalmazták, és – állítólag – a pártelnökök tudta nélkül nyomták rá  azok elektronikus aláírását.

Most mindenki mosakszik. Klaus Ernst, a párt társelnöke némi magyarázkodás után most már hibának nevezi a levelet, amely túl pozitívan állítja be Castrót. Az üzenet Kubát példának nevezi a világ sok népe számára, Castróról pedig azt írják, hogy „büszkén tekinthet vissza harcos életére és arra, mit létrehozott”. Bár egy születésnapi gratulációban nem szokás bírálni, a levél még a párt több vezetője szerint is túl pozitívra sikeredett. - Ez végképp nem az én stílusom, én magam többször is felhívtam Castro figyelmét a demokratizálás szükségességére - fogalmazott például Gregor Gysi, a párt frakcióvezetője.

A Baloldali párt vezetősége a botrány láttán gyorsan döntött: mostantól nincs több elektronikus aláírás, a jövőben csak olyan leveleken áll a pártelnökök neve, amelyeket tényleg elolvastak. De az ügy kapcsán ismét felmerült, hogy a pártnak ideje lenne tisztáznia a múlthoz és különösen az NDK-s pártállamhoz való viszonyát. Ez annál is aktuálisabb, miután a Fal építésének 50. évfordulóján Gesine Lötzsch, a párt másik (keletnémet származású) társelnöke arról beszélt: a Falért a második világháború és a Szovjetunió elleni német támadás volt a felelős, s Lötzschnek egy szava sem volt az áldozatokról. Ebből is jókora felzúdulás lett.

A Baloldali párt 2007 júniusában két szervezet fúziójából született: a kapitalizmuskritikus nyugatnémet WASG és a keletnémet kommunista utódpárt, a PDS olvadt össze. A párt élén két elnök áll, egy nyugati és egy keleti származású.

Ám a múlt értékelése egyelőre valószínűleg elmarad, a Baloldal ugyanis a szeptember 18.-i berlini főpolgármester-választásra készül. A gyászos nyolc százalékon állnak, az eddigi SPD-Baloldali koalíciónak minden bizonnyal búcsút kell mondaniuk. Az önostorozás, múltbanézés ezután következhet majd. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.