Ausztriában is lehet fertőzött uborka

Harminchárom osztrák bioélelmiszer-üzletből vonnak vissza spanyol zöldségeket azzal a gyanúval, hogy a Németországban hasmenéses járványt okozó EHEC baktériummal fertőzött áruból valók. Eddig tízen haltak meg a betegségben. Magyarországon nincs a fertőzött spanyol zöldségből.

Az Osztrák Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség (Ages) vasárnap arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy hétfőn reggel lefoglalják a kérdéses termékeket az érintett boltokban. A riasztás bio uborkára és az azzal együtt szállított paradicsomra és padlizsánra vonatkozik.

A lefoglalt árut ezután megvizsgálják, hogy kiderüljön, valóban EHEC baktériummal fertőzöttek-e. Aki már vásárolt a termékekből, annak az osztrák egészségügyi minisztérium azt tanácsolja, hogy semmisítse meg azokat és az azokkal érintkezésbe került élelmiszereket is. A minisztérium emellett minden zöldség alapos tisztítását, illetve hőkezelését tanácsolja fogyasztás előtt.

Az intézkedésekkel érintett zöldségeket két németországi nagykereskedő exportálta Ausztriába. A nagykereskedők szintén visszahívták az Ausztriába eladott árut.

Németországban már tízen meghaltak az EHEC baktérium okozta hasmenéses betegségben és több mint ezer megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. Svédországból, Dániából, Nagy-Britanniából, Hollandiából és Ausztriából is jelentettek eseteket. A baktériumot minden valószínűség szerint Németország "exportálta tovább", a fertőzöttek ugyanis szinte kizárólag külföldön tartózkodó németek, illetve olyan turisták, akik előzőleg Németországban jártak.

Valamennyi spanyol eredetű élelmiszert ellenőrizték hazánkban, s nem találtak köztük fertőzöttet - jelentette ki ezzel párhuzamosan Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Debrecenben. Magam is kíváncsian várom a vizsgálatok végét, hogy kiderüljön, hogyan került az élelmiszerláncba fertőzött uborka - tette hozzá a tárcavezető, aki az európai uniós agrárminiszterek informális debreceni találkozója kapcsán nyilatkozott a sajtónak. Szavai szerint az országok ki vannak téve hasonló helyzeteknek, a haszonszerzés, a kapzsiság, a lelkiismeretlenség ide vezethet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.