Ausztriában akarsz élni? Tudj németül!

Szigorítja az osztrák kormány a bevándorlás feltételeit: aki külföldiként a jövőben tartósan le akar telepedni Ausztriában, annak tudnia kell németül - ez az egyik sarkalatos pontja az osztrák kormány által kedden jóváhagyott integrációs akciótervnek.

A terv hatályba lépésének időpontja még tisztázatlan, néhány feltételt állítólag még az idén alkalmazni fognak a hatóságok.

Werner Faymann kancellár "alkotmánykövető" végrehajtást ígért. Mint közölte, az alapfokú nyelvismeretet csak olyan országokból érkező bevándorlóktól fogják megkövetelni, ahol van lehetőség a német nyelv tanulására.

Maria Fekter belügyminiszter arra hivatkozva védte meg a tervet a bírálatoktól, hogy ha Dánia és Svédország képes volt bevezetni hasonló kritériumokat, akkor azoknak érvényt lehet szerezni egy olyan nyelv (a német) esetében is, amelyet milliók beszélnek világszerte. Emlékeztetett arra, hogy a Föld különböző országaiban összesen mintegy 400 Goethe Intézet működik, s rajtuk kívül más intézményekben is van lehetőség a német nyelv elsajátítására.

A Zöldek és néhány nem kormányzati szervezet (NGO) máris bírálja az akciótervet, amelyet túl szigorúnak tart. A szintén ellenzéki, szélsőjobboldali Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) viszont az amerikai kormány zöld kártyájához hasonló kemény feltételekhez kötné a bevándorlást.

A korábbi tervezetnél szigorúbb kritériumok mindazonáltal nem vonatkoznak a felsőfokú végzettséggel, magas szakmai ismeretekkel rendelkező bevándorlókra, a menedékkérőkre és a szezonmunkát vállalókra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.