Ausztria is vizsgálja Kim Dzsong Il luxusjachtjait

Két luxusjacht vesztegel egy olaszországi kikötőben: állítólag az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Il emberei rendelték őket.

A gyanú megalapozott, hiszen a múltban számtalan példa volt rá, hogy a világgal szemben álló koreai vezetés elképesztő összegeket költ luxusra, hogy a hivatalosan is félistenként tisztelt Kim-dinasztia soron lévő uralkodóját elhalmozzák luxusautókkal, hajókkal, palotákkal, nőkkel.

Kin Dzsong Il apja portréja alatt

Néhány hete két, Olaszországban az Azimut-Benetti cég által gyártott luxusjachtot foglaltak le az olasz vámszervek. Folyik a vizsgálat, hogy a többszörös áttétellel, osztrák–kínai–hongkongi–koreai megrendelőlánc végén hogyan foglal helyet a szeszélyes észak korai diktátor. A pénzt, 18 millió dollárt előre átutalták.

Gerhard Jarosch, az osztrák államügyészség szóvivője bejelentette, hogy tart a vizsgálat, amelyben egy osztrák származású üzletember szerepét kutatják. Ha bűnösnek bizonyul, két évet kaphat egy 2006-os ENSZ BT-határozat megsértéséért. A határozatot megtorlásként hozták Észak-Koreával szemben, amely gyakorlatilag kivonta magát a nemzetközi közösségből, és magára nézve az ENSZ-határozatokat nem tartja érvényesnek. Ám Phenjant ez nem gátolja meg, hogy jól fizetett lobbisták közvetítésével rendszeresen ne forduljon a világhoz: segítsenek az éhhalál küszöbén tengődő lakosságon.

Az élet évtizedek óta szinte semmit sem változott. Észak-Korea sokat szenvedett közembereit ma éppúgy rendőri erőszakkal hajtják a dinasztia rituális helyeire, ahol le kell róniuk a tiszteletet a Kim család éppen hatalmon lévő tagjának, mint a hetvenes években. A dinasztia-alapító Kim Ir Szen vezette be még évtizedekkel ezelőtt, hogy a lakosságot rendszeresen kivezényelik szobrai elé, ahol mély meghajlásokkal, pártceremóniákkal kell áldozni bronzba öntött képmásának. Fia, az egykori NDK-ban tanult Kim Dzsong Il valamelyest visszafogta ugyan az apját jellemző személyi kultuszt, de a helyzet alapvetően nem változott.

A szigorúan őrzött pártgarázsokban luxusautók tucatjait tárolják, a legtöbbjük pár kilométert futott csak. A számtalan kormánypalotát carrarai márványlapok díszítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.