Ausztria hajlana a kettős állampolgárságra

Az osztrák külügyminisztérium szerint lehetséges a kettős állampolgárság a dél-tiroliak számára. A Dél-tiroli Szabadság párt pénteki közlése szerint ehhez az osztrák állampolgársági törvény módosítására van szükség.

A Dél-tiroli Szabadság párt népi kezdeményezést indított, hogy Ausztria adja meg az osztrák állampolgárságot az olaszországi német ajkúaknak, ennek érdekében három hónapon keresztül gyűjtöttek aláírásokat. A 20 ezer aláírást februárban át is adták az osztrák parlamentnek, amelynek petíciós bizottsága kikérte több tárca állásfoglalását.

A dél-tiroli párt tartományi frakciójának egyik képviselője, Sven Knoll nyilatkozatában azt írja, a külügyminisztérium azt is bejelentette, hogy az ügy további vizsgálatára van szükség. A képviselő mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a kettős állampolgárság belátható időn belül lehetséges lesz, szerinte ez csupán "politikai akarat kérdése".

Az osztrák belügyminisztérium múlt héten kiszivárgott véleménye szerint a jelenlegi jogállás nem teszi lehetővé a dél-tiroliak számára, hogy felvegyék az osztrák állampolgárságot is az olasz megtartása mellett. "A jelenlegi jogi helyzetben a dél-tiroliaknak az osztrák állampolgárságot csak egy engedélyezési eljárásban ..., a törvényben előírt feltételek teljesítésével és az olasz állampolgárság feladásával lehetséges megszerezni" - hangzott a bécsi belügy állásfoglalása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.