Ausztria: a tagállamok döntsenek a schengeni szabályokról

Ausztria amellett van, hogy maradjon továbbra is az adott tagállam hatáskörében a döntés arról, hogy ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést egy schengeni belső határon – jelentette ki az osztrák belügyminiszter egy szombati lapinterjúban.

Johanna Mikl-Leitner azzal a néhány nappal korábban ismertté vált német-francia javaslattal kapcsolatban nyilatkozott a Kuriernak, amely szerint az ellenőrzés visszaállítását akkor is lehetővé kellene tenni, ha valamely tagállam nem őrzi megfelelően a schengeni külső határokat. A miniszter kijelentette: a német-francia kezdeményezés az osztrák álláspontot nyomatékosítja, miszerint a tagállamok hatáskörében kell maradnia a döntésnek.

A jelenlegi schengeni szabályok szerint a közbiztonságot fenyegető súlyos veszély miatt a tagállamok legfeljebb 30 napra hatályon kívül helyezhetik a megállapodást. Az egy hónapos időszak indokolt esetben meghosszabbítható, legfeljebb 90 napra.

Az Európai Bizottság részéről felmerült, hogy a schengeni szabályok felfüggesztéséről szóló döntés a bizottság hatáskörébe tartozzon. "Ausztria és más tagállamok egyértelműen elutasítják ezt" – mondta Mikl-Leitner. Felidézte, hogy Ausztria már többször élt az ellenőrzések lehetőségével. Így történt a tavalyi Világgazdasági Fórum alkalmával, valamint a 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság alatt.

A miniszter kijelentette, hogy az illegális bevándorlás Ausztria számára nem jelent "cselekvési szükségletet". Az osztrák hatóságok szorosan együttműködnek a magyar és a szerb társszervekkel, és májustól két olasz kikötőben is szolgálatot teljesítenek osztrák rendőrök – mondta.

Franciaország és Németország azt javasolja, hogy az Európai Unió hozzon döntést a schengeni övezeten belüli határok ideiglenes, egy hónapos visszaállításának lehetőségéről olyan esetekre, amikor a zóna egyik külső határrészén nem megfelelő az ellenőrzés. Brüsszelben kiszivárgott hírek szerint a két befolyásos uniós tagország belügyminisztere kollégáival a jövő héten Luxembourgban tartandó találkozón szeretne eszmecserét kezdeményezni a témáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.