Ausztria is kerítést épít a határra

Ausztria, korábbi ellenállását feladva, kerítést épít a szlovén–osztrák határátkelőnél, Spielfeldnél, ahol az utóbbi hetekben naponta több ezer menekült lépte át a határt.
Az osztrák belügyminiszter péntek délelőtt bejelentette, hogy haladéktalanul nekikezdenek 3,7 kilométernyi, két méter magas, úgynevezett G7-kerítés építéséhez. Ez nem acélból van, de ha a helyzet megkívánja, a biztonsági erők haladéktalanul ki tudnak feszíteni egy egyelőre konténerben összetekerve tárolt drótkerítést.

A határbelépő jobb oldalán egy 200 méteres „iránymutató” épül, bal oldalán pedig 3,5 kilométer hosszú kerítés, amelyik a következő határátlépőig, Grassnitzberg-Placig fut, megosztandó az áradatot. Konrad Kogler közbiztonsági vezérigazgató közölte, hogy az építkezéssel két hónap alatt végeznek.

Egy korábbi belügyminisztériumi tervezetben még 25 kilométeres háló kihúzása szerepelt, ezt azonban szlovén kérésre egyelőre levették a napirendről. De mint Johanna Mikl-Leitner hangoztatta, ha a szlovének által a zöldhatár védelmére beindított biztonsági intézkedések – kerítés, sűrű járőrözés – nem járnak eredménnyel, akkor 48 órán belül Ausztria kiépíti a hosszabb szakaszt.

Johanna Mikl-Leitner belügy- és Gerald Klug védelmi miniszter a sajtótájékoztatón
Johanna Mikl-Leitner belügy- és Gerald Klug védelmi miniszter a sajtótájékoztatón
Leonhard Foeger / Reuters

Újításképpen egy LED-falat is felhúznak, a menekültek színes szalagot kapnak, így a jelzésekből megtudhatják, mikor kerül sor az ő továbbutaztatásukra. A határbelépőnél kezdődik a várakozási övezet, itt helyezik el a sátrakat, s a szükséges konténereket. Az övezetből három kijáraton keresztül lehet az autóbuszokat elérni. Ezzel egy időben az osztrák oldalon azonnali hatállyal szigorítják a járőrözést, amelyben rendőrök és katonák is részt vesznek. Az építkezés költségei és a személyzet finanszírozása 12 millió euró körül van.

Az osztrák kormány az elmúlt napokban hevesen vitázott arról, hogy épüljön-e kerítés vagy sem. A néppárti belügyminiszter annyira elszánt volt, hogy csütörtökön jelezte, ha a szociáldemokraták nem adják áldásukat, saját miniszteri jogkörénél fogva elindítja az építkezést. Pénteken azonban már Gerhard Klug védelmi miniszter és a Werner Faymann kancellárt képviselő Josef Ostermayer kancelláriaminiszter is részt vett a közösnek kinevezett sajtótájékoztatón.

A kerítés építés bejelentése előtti percekben közös felhívással fordultak a nyilvánossághoz az államvasút, a rendőrség és autóbusz-társaságok szakszervezeti vezetői, követelve, hogy a kormány menekültügyben hozzon határozott, egyértelmű intézkedéseket. Egyöntetűen hangoztatták, hogy válsághelyzetet nem lehet tartósan a normális időkhöz igazított személyzeti létszámmal megoldani. A rendőrségi szakszervezet vezetője, Hermann Greylinger túlzottnak nevezte a rendvédelmi szervek terhelését, azt, hogy akár 30 órás szolgálatra kényszerülnek a rendőrök megszakítás nélkül a határon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.