Ausztrália elutasította a saríát

Elutasította a saría, vagyis az iszlám törvénykezés mérsékelt formájának gyakorlására vonatkozó törvényjavaslatot kedden az ausztrál kormány.

A muzulmán tanácsok ausztráliai szövetsége kérvényezte: a canberrai kormány vegye fontolóra, hogy a multikulturális politika megvalósításával foglalkozó parlamenti bizottság teremtsen a muzulmánok számára külön jogszabályt. Robert McClelland igazságügy-miniszter azonban kizárta, hogy bármilyen módosítást hajtsanak végre a törvényen.

A miniszter az AAP hírügynökségnek nyilatkozva azzal érvelt, hogy az állampolgársági törvény alapján annak, aki Ausztráliát választja hazájául, engedelmeskednie kell az ország törvényeinek, és támogatnia kell értékeit. Ausztráliában a multikulturalizmus védjegye a beilleszkedés. Ha csak kis mértékben is ütköznek kulturális értékek az ausztrál törvényhozási gyakorlattal, mindig a jog kerekedik felül - fűzte hozzá a miniszter.

A muzulmán szövetség vezetője, Ikebal Adam Patel szerint míg a muzulmánok egy része úgy tartja, hogy a saría megváltoztathatatlan dolog, mások azon az állásponton vannak, hogy lehetséges a muzulmán törvénykezés módosítása a társadalmi fejlődés függvényében, s ezért Ausztráliában is lehetne alkalmazni.

McClelland válasza erre az volt, hogy aki Ausztráliában telepszik le, azért teszi ezt, mert ott szabad, nyitott és toleráns társadalom él, a férfiak és nők - legyen bármilyen a származásuk, vallásuk vagy kultúrájuk - a törvény előtt mind egyenlők.

Déli ima Sídneyben. Hisznek  a fejlődésben
A young boy prays with his father and other Muslims during midday prayers at Sydney's Lakemba Mosque October 27, 2006. Muslim cleric and mufti of Australia's biggest mosque at Lakemba Sheikh Taj El-Din Hamid Hilaly, has outraged Australia's Muslims and the wider community after he said during a sermon last month that women who do not dress modestly are 'uncovered meat' and that sexual assaults might not happen if they wore a veil or hijab. Australia's Prime Minister John Howard has called on Muslim leaders to take stronger action against the mufti after it was announced he has been suspended from preaching at the mosque for three months. REUTERS/David Gray (AUSTRALIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.