Ausztrália több száz katonát küld az Iszlám Állam ellen

"Békeszerető népként természetesen nem szívesen avatkozunk be távoli konfliktusokba, de mint tudjuk, ez a konfliktus hónapok óta bennünket is érint" – mondta kedden Tony Abbott ausztrál miniszterelnök, aki újabb háromszáz katonát küld Irakba.

„Nehezen született meg ez a döntés. Végső soron Iraknak kell leküzdenie a  halál kultuszát, a Daesht (az Iszlám Állam arabul - a szerk.), de nem akarjuk magára hagyni Irakot” - jegyezte meg Abbott, aki keddi sajtótájékoztatóján elmondta, az újabb kiképzők az Irakba vezényelt mintegy száznegyven új-zélandi katonához fognak csatlakozni a Bagdadtól 22 kilométerre északnyugatra fekvő Tadzsi városban. A kétéves küldetés idén májusban vagy júniusban veszi kezdetét, és így már kilencszáz ausztrál katona állomásozik majd az arab országban.

Az ausztrál kormányfő arról is beszélt, hogy mintegy száz ausztrál állampolgár harcol a szélsőséges szunnita szervezet oldalán Irakban és Szíriában, és további 150 főről gondolják, hogy otthonról támogatja a szervezetet, épp ezért a szigetországban szeptemberben meg is emelték a terrorfenyegetettség szintjét.

Az iraki kurd erők április-május környékén huszonötezer katonával támadnák meg az IS által megszállva tartott Moszult, Irak második legnagyobb városát.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök is arról beszélt múlt héten, hogy hadseregük a város elleni támadásra készül, és reményei szerint néhány hónapon belül, minimális veszteségek árán felszabadíthatják a várost. Mint mondta, az Egyesült Államok vezette koalíció légitámadásai az Iszlám Állam ellen sikeresebbek az elmúlt 4-5 hétben.

Hétfőn az ausztrál hatóságok tiltott övezetté nyilvánították az Iszlám Állam egyik központjának tartott iraki Moszul városát, így az ausztrál állampolgároknak törvényes indok nélkül tilos lesz belépniük az érintett körzetbe. Amennyiben valaki megszegi a tilalmat, tíz év börtönbüntetésre számíthat. Moszul körzete már a második olyan terület a szíriai Rakka után, amelyre az ausztrál büntetőtörvénykönyv tavaly októberben elfogadott új paragrafusa vonatkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.