Ausztrália a maláj gép utasaira emlékezik

Gyásznapot hirdettek ma Ausztráliában, ahol egész nap az MH17-es járat utasaira emlékeztek.
„Lesz még idő arra, hogy a bűnösök felett ítélkezzünk, de ma rójuk le tiszteletünket a holtak előtt, és gyászoljunk az élőkkel" – idézi Tony Abbott ma elhangzott szavait a BBC. A miniszterelnök a melbourne-i megemlékezésen tartott beszédet, amelyben hangsúlyozta, hogy kormánya mindent megtesz azért, hogy minél előbb hazahozzák annak a 38 ausztrál áldozatnak a holttestét, akik a gépen utaztak.

A megemlékezésen részt vettek a hozzátartozók is. Az ABC-nek nyilatkozó Paul Guard elmondta, reméli, hogy a katasztrófa mihamarabb tűzszünetet eredményez. „Nem hiszem, hogy elég nyomás nehezedett a konfliktusban érintett személyekre és felekre ahhoz, hogy abbahagyják ezt az egészet" – mondta a férfi, akinek szülei a gépen utaztak.

A ceremónia nem sokkal azt követően kezdődött, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök leállította a katasztrófa helyszínén végzett kutatást, mivel ismét heves harcok dúlnak a régióban.

Az MH17-es járatot 298 utassal a fedélzetén lőtték le július 17-én Kelet-Ukrajna fölött, máig tisztázatlan körülmények között. A zuhanáshoz minden jel szerint egy BUK típusú légvédelmi rakétából kiadott lövés vezetett, amelyet vélhetően a szakadárok irányítottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.