Ausztrál rendőrnek le kell venni a burkát

Amennyiben egy nő a rendőrség kérése ellenére nem veszi le az arcát elfedő kendőt, ötezer ausztrál dollárra (közel egymillió forintra) büntethető.

A rendelkezés ugyanakkor kiköti, hogy csak akkor állhatnak elő a hatóságok ezzel a kéréssel, ha az érintett személy esetében bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel. Az új-dél-walesi iszlám tanács és az Iszlám Nők Társasága már jelezte, hogy elfogadja a döntést, ugyanakkor felhívta a hatóságok figyelmét arra, hogy a jogszabály érvényesítésekor kellő körültekintéssel járjanak el. Amennyiben egy nő a rendőrség kérése ellenére nem veszi le az arcát elfedő kendőt, ötezer ausztrál dollárra (közel egymillió forintra) büntethető.

A nyugat-ausztráliai hatóságok is fontolóra vették már egy hasonló törvény jóváhagyását, de annak hatályát kiterjesztenék a bukósisakot viselő személyekre is.

A 21 milliós országban 360 ezer muszlim (a lakosság 1,71 százaléka) él, többségük Libanonból, Törökországból, Afganisztánból, Pakisztánból, Bangladesből, Irakból, illetve Indonéziából származik. Nagyobb hullámban a második világháborút követően vándoroltak be: 1947 és 1971 között megnyolcszorozódott a számuk, elsősorban a gazdasági konjunktúra miatti kedvező ausztráliai munkaerőpiaci helyzet miatt. Az utóbbi három évtizedben sok muzulmán menekültként vagy humanitárius programok keretében érkezett az országba. Ausztrália jelenlegi muszlim lakossága főleg Sydneyben és Melbourne-ben koncentrálódik.

Az Ausztráliától 2 ezer kilométerre fekvő, hasonlóan multikulturális Új-Zélandon komoly diplomáciai feszültséget váltott ki az a minap történt eset, hogy Aucklandban az egyik busztársaság alkalmazottja megtiltotta egy elfátyolozott szaúd-arábiai tanulólánynak, hogy felszálljon az autóbuszra. John Key új-zélandi miniszterelnök kedden figyelmeztetett, hogy a kulturális és az ezzel összefonódó meggyőződésbeli különbségeket tiszteletben kell tartani, és ennek alapján a nőket nem érheti diszkrimináció az iszlám viselet miatt. A kormányfő ugyanakkor hozzátette, biztonsági megfontolásból - például bankokban - a szolgáltató dönthet az arcot elfedő kendő használatának tilalma mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.