Ausztrál-indonéz tárgyalások az illegális bevándorlókról

A frissen megválasztott ausztrál miniszterelnök, Tony Abbot első külföldi útja Indonéziába vezetett, hogy az egyre gyakrabban hajókon és kisebb bárkákon érkező illegális bevándorlók problémájáról tárgyaljon a dzsakartai vezetéssel.

A szeptember elején beiktatott Tony Abbott azután utazott az indonéz fővárosba, hogy a múlt héten legaláb 31 menedékkérő fulladt az óceánba Jáva partjainál.

Abbott az indonéz elnökkel, Susilo Bambang Yudhoyonóval folytatott tárgyalások után kijelentette: Ausztrália tiszteletben tartja Indonézia szuverenitását és területi integritását. A dzsakartai vezetés korábban azt mondta, hogy Abbott politikája, az illegális bevándorlókkal teli hajók visszaküldése Indonéziába sérti az ország szuverenitását.

Az indonéz elnök elmondta, hogy a megoldás csak az együttműködés lehet a két nemzet között, mire Abbott kijelentette: a két ország "egyesült" a menedékérők kérdésében - jelentette a BBC.

"Eltökélt szándékunk, hogy véget vessünk ennek a csapásnak, ami nemcsak sérti a két országot, de oly gyakran válnak humanitárius katasztrófává a két ország közötti tengeren" - mondta a tárgyalások után Abbott.

A liberális párt vezetője, akinek az "állítsuk meg a hajókat" politikája sokat lendített a szeptemberi választásokon elért sikerében, még a kampánya során egyérteművé tette: számára a több ezer menedékkérő leállításának a kérdése a sikert vagy bukást jelenti.

Különösen az afgán és a közel-keleti illegális bevándorlók számára Indonézia csak egy megállóhely, ahonnan igyekeznek elérni az ausztrál partokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.