Aukcióra viszik Jesse Owens egyik aranyérmét

Az 1936-os berlini olimpia fekete bajnokának négy aranya van. Háromnak a hollétéről semmit nem tudnak. Keresztülhúzta a nácik számításait arról, hogy bizonyíthatják az árja faj felsőbbrendűségét, de visszatérve az Egyesült Államokba a szegregáció áldozata lett.

Aukcióra viszik az interneten az 1936-os olimpia négyszeres fekete bajnokának, Jesse Owensnek az egyik aranyérmét. Owens négy számban – 100 és 200 méter síkon, 400 méter gáton és távolugrásban – lett első a berlini ötkarikás játékokon, amivel keményen keresztülhúzta a náci Németország számításait arról, hogy az olimpián bizonyságot nyújthat az árja faj felsőbbrendűségére. „Adva van egy afroamerikai, egy arató fia és rabszolgák unokája, aki egy személyben szertefoszlatta a hitleri elképzeléseket” – méltatta az atléta szerepét Dan Imler, az aukciót tartó SCP Auctions vezetője.

Bár Owens az olimpia hőseként térhetett vissza az Egyesült Államokba, a bőrszíne miatt a tengerentúlon újra és újra a szegregáció falába ütközött, és a középpolgári megélhetést sem tudta biztosítani a családjának, karrierje vége felé kutyákkal, lovakkal és autókkal versenyzett a felajánlott alamizsnáért. Láncdohányosként tüdőrákban halt meg, 66 évesen, 1980-ban. Hogy a négy berlini aranyából három hol van, azt senki, még a családja sem tudja, de a lánya, Marlene most azt reméli, hogy a meglévő érmet egy múzeum vagy valamelyik más közintézmény viszi el, ahol a közönség is láthatja. Licitálni december 7-ig lehet. Szakértők szerint az érmet egymillió dollár körüli összegnél fogják lecsapni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.