Augusztusban választ Ausztrália

Julia Gillard, az ország első női miniszterelnöke kemény küzdelmet vár a kormányzó Munkáspárt és az ellenzéki konzervatívok között.

Augusztus 21-án tartanak előre hozott általános választásokat Ausztráliában - jelentette be szombaton a három hete megválasztott miniszterelnök, Julia Gillard. - Bizalmat fogok kérni az ausztráloktól, hogy együtt haladhassunk előre - hangoztatta a kormányfő, aki szerint az ellenzék nem a jövőbe, hanem visszafelé tekint. Az előrehaladás a költségvetési többlet és erős gazdaság megteremtését jelenti - mondta a miniszterelnök, aki pártja újraválasztását a munkahelyteremtés ígéretével kívánja elérni. Közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy újra Gillard Munkáspártja nyeri meg a választást, szoros versenyben a Tony Abbott vezette konzervatív ellenzékkel.

Gillardot alig három hete választották meg miniszterelnöknek, elődje, Kevin Rudd helyébe, a Munkáspárton belüli "vezércsere" nyomán. Ő a szigetország első női miniszterelnöke. A kormányfőcserét az váltotta ki, hogy visszaesett Rudd párton belüli támogatottsága, miután a Munkáspárt népszerűsége április óta zuhanórepülésben volt.

A Munkáspárt elsöprő győzelmet aratott a 2007 végén tartott parlamenti választáson. Kevin Rudd Ausztrália legnépszerűbb miniszterelnöke volt az ország modernkori történelmében. Elismerést szerzett magát azzal, hogy sikeresen irányította országát a gazdasági világválság megrázkódtatásai közepette: az OECD-tagországok közül Ausztrália volt az egyetlen, amelyet elkerült a recesszió.

A töretlen népszerűség egészen ez év áprilisáig tartott, amikor is a kormány hibák sorozatát vétette, egyebek mellett azzal, hogy a parlamenti támogatás híján ad acta tette a legnagyobb levegőszennyező vállalatok megsarcolására vonatkozó terveket. Ezután Rudd a bányaipari vállalatok nyereségadójának bevezetésével próbálkozott, de ez sem sikerült, mert a bányaipar kemény ellenállásába ütközött.

A kormányfő szerint az ellenzék a múltba néz
Australia's Prime Minister Julia Gillard talks at a news conference in Canberra July 17, 2010. Gillard called an early federal election to be held on August 21, with the poll to be fought over policies on economic management, climate and border protection. REUTERS/Andrew Taylor (AUSTRALIA - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.