Átvették a húszik a hatalmat Jemenben

Feloszlatták a jemeni parlamentet, és átvették az ország irányítását a húszi lázadók pénteken. Az Irán által támogatott síita húszik eredetileg szerdáig adtak haladékot az ország politikai pártjainak arra, hogy kiutat találjanak a belpolitikai válságból, máskülönben a csoport saját megoldását erőlteti Jemenre – írja a Euronews.
A mozgalom egyik képviselője a szanaai elnöki palotában felvett, televíziós beszédben jelentette be a változásokat. Forradalmi bizottságot alapítanak, amelyet az új, 551 tagú parlament felállításával bíznak meg, ezt nemzeti átmeneti tanácsnak fogják hívni. Az államfői hivatalt pedig öttagú elnöki tanács fogja helyettesíteni az átmeneti időszakban, akiket a nemzeti tanács választ majd.

Több száz, a síita húszi hatalomátvétel ellen tiltakozó szunnita tüntető vonult utcára a dél-jemeni Taiz városban pénteken.

Szakértők szerint a hatalomátvétel vallási indíttatású polgárháborúba taszíthatja az országot- a szunnita törzsek és a főleg dél-jemeni, függetlenedésre törekvő csoportok fellázadhatnak a síita húszik ellen.

Jemenben politikai káosz uralkodik az előző elnök és miniszterelnök lemondása óta. A húszi lázadók tavaly szeptemberben szállták meg Szanaát, és januárban elfoglalták az elnöki palotát is.

A történtek előnyökkel járhatnak az egyik legerősebb közel-keleti terrorszervezet, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) számára is, és hátráltathatják az országban megkezdett amerikai terrorellenes műveleteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.