Átveheti a NATO az irányítást Líbiában

Diplomaták szerint elvi megállapodás született a NATO-tagállamok között arról, hogy az atlanti szövetség hétfőn vagy kedden átveszi a líbiai katonai akciók - alapvetően légi műveletek - irányítását.

A hír brüsszeli forrásokból vált ismertté csütörtök este, miután Törökország feladta eddigi ellenállását a NATO szerepvállalását illetően. Hivatalos NATO-megerősítés még nem hangzott el, a tagállamok brüsszeli NATO-nagyköveteiből álltó Észak-atlanti Tanács ülése csütörtök este is folytatódott.

Az említett diplomáciai források szerint azonban már lényegében létrejött az a kompromisszumos megállapodás. E szerint a vállalkozás politikai vetületeinek kezelésére létrejön az akcióban részt vevő, egymással kapcsolatot tartó NATO-tag és nem NATO-tag (köztük arab) országok csoportja, míg a legszigorúbb értelemben vett katonai irányítás a NATO kezébe kerül.

A líbiai légi akciók célja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban megakadályozzák a Kadhafi-rezsim légierejének a felkelők elleni bevetését, és megvédjék a harcok által fenyegetett líbiai polgári lakosokat.

Az alku része az is, hogy a NATO irányítása alá kerülő műveletek kizárólag az ENSZ BT által elrendelt repülési tilalom érvényesítésére korlátozódnak. Brüsszeli diplomaták ugyanakkor azt mondták: továbbra is vita folyik arról, hogy a nyugati államok milyen mértékben mehetnek túl adott esetben a repülési tilalom betartatásának a NATO felügyelete alá kerülő feladatain, és hajthatnak végre más katonai akciókat is.

Az álláspontok eddig felettébb eltérőek voltak a nagy NATO-országokban. Az amerikaiak arra törekedtek, hogy mielőbb átadhassák a NATO-nak az irányítást, és ők maguk a háttérbe húzódhassanak - abból a megfontolásból, hogy az arab világban újra felszíthatja az amerikaiak iránti ellenszenvet a líbiai rezsim elleni katonai csapások sorozata. A britek az amerikaiak álláspontját osztották, és erős NATO-szerepet követeltek a BT-határozat érvényesítését célzó nemzetközi koalíció tevékenységének katonai irányításában.

A franciák ugyanakkor - akik élenjárók voltak a líbiai légtérben múlt szombaton megkezdett műveletek végrehajtásában - úgy vélekedtek, hogy a NATO nyílt szerepvállalása is negatív visszhangot váltanak ki az arab térségben. Ezekhez az ellentétekhez járult a Törökország - mint az egyetlen muszlim többségű NATO-tag - vonakodása: Ankara ellenezte, hogy az a védelmi szervezet, amelynek maga is tagja, támadásokat intézzen egy másik muzulmán ország ellen.

Mintegy 350 harci gép vesz részt a líbiai légtérzár fenntartásában, amelyeknek a fele amerikai - jelentette be csütörtökön a Pentagonban William E. Gortney altengernagy az amerikai egyesített vezérkar részéről. A viceadmirális szerint egyelőre nincs kidolgozott menetrendje annak, hogy az Egyesült Államok mikor adja át a hadművelet irányítását. Gortney kijelentette, hogy az amerikai haderő nem kommunikál a líbiai felkelő erőkkel.

(Forrás: mti.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.