Áttörték a szélsőségesek gyűrűjét

Az iraki hadsereg vasárnap elért a két hónapja az Iszlám Állam ostroma alatt álló Amerlibe.
Tizenötezer türkmén síita városlakó menekült meg a szunnita szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam (IS) karmából vasárnap Amerliben, ahol az iraki hadsereg és az autonóm Kurdisztán egységeinek sikerült áttörniük az IS ostromgyűrűjén.

A várost két hónapja vették körül a szélsőségesek, és félő volt, hogy mészárlást rendeznek a kurdisztáni területen fekvő városban. Az iraki és a kurd erők szombaton amerikai vadászgépek légi támogatásával jöttek, két fronton indítva el az offenzívát a szunnita szélsőségesek ostromgyűrűje ellen. Az IS-nek 15 katonáját fogták el.

Amerlibe – írja a BBC – katonákon kívül más egyelőre nem mehet be, mert a szunnita szélsőségesek rengeteg robbanószerkezetet és csapdát hagytak maguk után, de Adel al-Bajati polgármester szerint a városlakókat nagy szenvedéstől mentette meg a felszabadító akció. Egy városlakó, Amir Iszmael a Reutersnek telefonon azt mondta, hogy az utcákon folyamatosan most iraki és kurd katonák járőröznek, és a helyiekkel együtt levegőbe leadott lövésekkel ünneplik a győzelmet.

Az ostrom két hónapja alatt az amerikaiak, a britek és a franciák is dobtak le segélyt Amerli felett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.