Hongkong: 'A szegények ne szóljanak bele'

Leung Csun-jing hongkongi kormányzó kedd hajnalban állt a sajtó elé a tárgyalások megkezdése és a remélt enyhülés hírével. A kormányzó személyesen nem vett részt a tárgyalásokon, maga helyett öt küldött képviselte őt, akik között hangsúlyos szerepet kapott Carrie Lam kormányzati főtitkár.

A tüntetések helyszínein hatalmas kivetítőkön élőben követhették nyomon az érdeklődők a megbeszéléseket, ami a demokráciapárti demonstráló vezetők kérésének eleget téve valósulhatott meg.

Ahogy arra számítani lehetett, a megbeszélések eredménytelenül zárultak. A demonstrálók vezetői még nem döntöttek arról, hogy szeretnének-e újabb tárgyalási fordulót. Carrie Lam a tanácskozások során kifejtette, hogy a hongkongi törvények szerint sem valósítható meg a szabad választás a tartományban.

"Teret engedtünk a tüntetők álláspontjainak kifejtésére, ezeket Pekingben is tolmácsolni fogjuk - közölte a sajtó képviselőivel Lam. A demonstrálók vezetője szerint kormányzati oldalról csak ködös és illuzórikus szavak hangzottak el a követeléseikkel kapcsolatban.

Még ebben az évben további kormányzati szintű tárgyalás sorozat várható, ahol a választási rendszer esetleges módosításáról is szó esik majd – jelentette be a kormányzó a hivatal egyik konferencia termében összegyűlt sajtó képviselői előtt.

A tüntetők demokratikus jelölt állítási követeléseit Leung kivitelezhetetlennek tartja, de nem csak Peking saját álláspontja melletti rendíthetetlen kitartása miatt, hanem, mert ezzel a szegény, és képzetlen munkásosztálynak is beleszólást biztosítanának a város működésébe. Ez pedig a populizmus térnyerésének veszélyével járna együtt, pedig a választási rendszernek a kisebbségek jogait kellene védelmeznie – nyilatkozta a kormányzó a Reuters, a The New York Times, a Wall Street Journal és a Financial Times képviselőinek.

Kritikus hangok szerint azonban a hongkongi választási rendszer már régóta a jómódú állampolgárainak kedvez, abban a tartományban, ahol egész Ázsián belül az egyik legnagyobb a vagyoni különbség a lakosok között, és a többség saját lakást sem tud venni magának.

Újabb összecsapásokról az eredménytelen tárgyalások miatt egyelőre nem érkeztek hírek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.