Mégsem szívatják tovább az indiai éhezőket

Megoldódott a régóta húzódó amerikai-indiai konfliktus Újdelhi élelmiszerbiztonsági programjának ügyében, miután zöld jelzést kapott a globális kereskedelmi szerződés megvalósítása.
A Kereskedelmi Világszervezet tavalyi indonéziai csúcstalálkozóján India még visszautasította a globális kereskedelmi szerződés megvalósítását, mivel nem volt hajlandó az élelmiszertámogatásokra vonatkozó néhány kényes szabály módosítására. 

Az indiai miniszterelnök, Narendra Modi szeptemberben az Egyesült Államokban folytatott kétoldalú tárgyalásokat a témában, ennek során sikerült megoldást találni a problémákra.

Elemzők számításai alapján a most megvalósulni látszó globális kereskedelmi megállapodás 630 milliárd angol fonttal gazdagíthatja a világgazdaságot és 20 millió új munkahelyet teremthet, főként a fejlődő országokban.

„Az Indiával elért sikereink után, most készen állunk együttműködni a Kereskedelmi Világszervezet összes tagjával és Roberto Azevedo főigazgatóval is a Bali-csomag, és a kereskedelemkönnyítési megállapodás minden részletre kiterjedő megvalósítása érdekében" – nyilatkozta a BBC-nek Michael Froman, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője.

Újdelhi és Washington képviselői arról is megállapodtak, hogy nem nyúlnak India élelmiszerbiztonsági programjához addig, amíg nem találnak egy mindenki számára elfogadható megoldást.

India az élelmiszerbiztonsági programjának keretében az alapvető gabonaféléket – mint a rizs és a búza – a farmerektől jóval a piaci ár fölött szerzi be, majd egy részét rászoruló családoknak adja el, a megmaradó mennyiséget pedig eltárolja ínséges időkre. A kereskedelemkönnyítési megállapodás értelmében azonban Delhinek fel kellene adni a programot, ami milliók számára jelenti a túlélést.

Azonban a raktározás és a támogatások politikája a WTO irányelvek szerint negatívan hat a globális kereskedelemre.

Az indiai képviselők azt szerették volna, ha a kereskedelemkönnyítési egyezményt feltételek nélkül léptetik életbe, az élelmiszertámogatásokról pedig egy külön szerződésben egyeznek meg. Ebbe az Egyesült Államok képviselője is beleegyezett, így jutottak el a mostani áttöréshez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.