Atomtárgyalások: várhatóan nem lesz megegyezés

A derűlátó kezdet ellenére valószínűleg ma sem születik megállapodás az iráni atomprogramról. Diplomaták szerint Irán és a Hatok egy másik időpontban folytatják majd a megbeszéléseket.

Ha szombat este Irán nem egyezik meg a Hatokkal, akkor 7 - 10 nap múlva folytatják a tárgyalásokat - nyilatkozta Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter az IRNA hírügynökségnek. Korábban már több iráni forrás is azt rebesgette, hogy ugyan pénteken egy nappal meghosszabbították a genfi találkozót, ez nem fog még egyszer megtörténni, és vasárnap helyett egy másik időpontban folytatják majd a megbeszéléseket.

A csütörtökön kezdődött atomtárgyalásra a felek nagy reményekkel érkeztek, azonban szombaton már több politikus is hangsúlyozta, hogy még mindig vannak komoly nézeteltérések. "Semmi biztosíték nincsen arra, hogy megegyezés születik" - mondta például a France Inter rádiónak Laurent Fabius francia külügyminiszter, aki szerint több fontos kérdés megoldatlan maradt. Fabius megjegyzései a Reuters szerint rámutatnak, hogy a nyugati hatalmak sem egységesek az iráni atomprogramról szóló megállapodással kapcsolatban. Franciaország alapvetően keményebb irányvonalat képvisel a tárgyalások során, és azt szeretné elérni, hogy Irán állítsa le az araki reaktort, Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes nyilatkozata azonban szintén azt támasztja alá, hogy a mostani genfi találkozó alkalmával sem sikerül majd tető alá hozni a várva várt egyezséget. Aragcsi az iráni médiának elmondta, hogy "a problémák komolyak és még mindig szakadék tátong az álláspontok között." Maga Zarif is kijelentette, hogy most már sokkal óvatosabban nyilatkozik a megbeszélések sikeréről, mint pár nappal korábban. A BBC-nek nyilatkozva üzent Barack Obama amerikai elnöknek is: eszerint "a megállapodás megvalósítható, de a lehetőség nincs korlátlanul nyitva."

Pedig az Irán és a Hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja, illetve Németország) közötti tárgyalások nagyon ígéretesen indultak. Egy a Reutersnak nyilatkozó nyugati diplomata szerint a felek már hónapok óta nagyon keményen dolgoznak, hogy meg tudjanak egyezni. Fabius célja a mostani kijelentésével pedig csak az volt, hogy háttérbe szorítsa a többi résztvevőt. A BBC diplomata forrásai úgy tudják, Franciaország keményebb feltételek elé állítaná Iránt.

A váratlanul Genfbe látogató John Kerry amerikai nagykövet szintén nem volt túl derűlátó pénteken. Ő, Zarif és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője öt órán keresztül tanácskoztak péntek éjjel. Kerry elmondta, hogy több olyan jelentős kérdésről beszéltek, amelyeket nem sikerült megoldani, pedig rendkívül fontos lenne, hogy ezeket alaposan átgondolják. William Hague brit külügyminiszter szintén azt fejtegette, hogy a megegyezéshez a most elért eredménynél több kell, de nagy haladást értek el a tárgyalások során, és "mindent meg kell tenniük, hogy meg tudják ragadni ezt az alkalmat". 

Az atomkérdés megoldására többek között Haszan Róháni júniusban megválasztott elnök mérsékelt politikája adott reményt. A nyugati hatalmak azonban még mindig nem hiszik el, hogy Irán békés célokra akarja használni az atomenergiát, nem pedig atomfegyvert fejleszt. A tárgyalások célja egy olyan előzetes megállapodás lenne, ami visszafogná Irán nukleáris tevékenységét, az atomprogramot pedig átláthatóbbá tenné. Cserébe Teherán a szankciók felfüggesztését kéri.

A hangulat megfelelő: John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterek mosolyogva gesztikulálnak egymás felé
U.S. Secretary of State John Kerry (L) meets with Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif (R) at the Iran nuclear talks in Geneva, November 9, 2013. REUTERS/Jason Reed (SWITZERLAND - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.