Ketyeg az atom-óra

A nagyhatalmaknak meg kell ragadniuk a lehetőséget, hogy megállapodjanak az iráni atomprogramról - jelentette ki kedden Haszan Róháni iráni elnök.

"Irán már megtette a szükséges lépéseket, és most a másik félen a sor, hogy megragadja a lehetőséget" - hangsúlyozta az államfő, néhány órával azután, hogy az amerikai elnök kijelentette: Teheránnak ki kellene nyilvánítania, hogy megvan a politikai szándék a megállapodásra.

Róháni hangsúlyozta, hogy "jó eredményeket értek el a tárgyalásokon, még ha messze is van a végleges megállapodás megkötése".

Barack Obama hétfőn Washingtonban, Angela Merkel német kancellárral tartott sajtótájékoztatóján adott hangot meggyőződésének, hogy az újabb határidő lejárta után nem lenne célszerű ismét meghosszabbítani az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalásokat, ha Teherán nem fogadja el a leendő megállapodás alapvető kereteit.

Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) évek óta tárgyalnak az iráni atomprogramról. A nyugati országok azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyver gyártására készül, Teherán pedig kitart amellett az állítása mellett, hogy atomprogramja kizárólag polgári célokat szolgál.

A nyugat egyebek mellett az iráni urándúsítást korlátozását, Teherán pedig az ország ellen az atomprogram miatt elrendelt szankciók feloldását szeretné elérni. Az első áttörést 2013 novemberében megkötött átmeneti megállapodás jelentette, amely az eredeti tervek szerint hat hónapon belül lehetővé tette volna egy átfogó egyezmény kidolgozását.

A feleknek eredetileg 2014. július 20-ig kellett volna eredményre jutniuk, ez azonban nem sikerült, számos vitás kérdésben nem tudták összehangolni az álláspontokat. A nagyhatalmak ezért abban egyeztek meg Teheránnal, hogy négy hónappal, november 24-ig meghosszabbítják a tanácskozásokat. Irán és a hatok azonban ezt a határidőt sem tudták tartani, végül John Kerry amerikai külügyminiszter javaslatára hét hónappal későbbre, idén június 30-ra halasztották a tárgyalások lezárásának végső határidejét.

A megállapodást két szakaszban kötnék meg, a politikai megállapodásnak a tervek szerint március 31-ig kellene megszületnie.

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah vasárnap ellenezte a kétszakaszos tárgyalást. "Minden tárgyalásnak egyetlen szakaszban kell megszületnie, és ebben kell rendezni az általános keretet és a részleteket is" - szögezte le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.