Atomot robbantott Észak-Korea

Mesterséges eredetű földrengést észleltek Észak-Koreában, jelentette több kutatóállomás is. A térség államai az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérik. Phenjanban az állami televízió megerősítette: az ország  sikeres nukleáris robbantást hajtott végre.

Helyi idő szerint péntek reggel fél 9-kor Észak-Koreából kiinduló földrengést észlelt több kutatóállomás is. A Egyesült Államok földtani intézete szerint a földmozgás 5,3-as erősségű volt, epicentruma pedig a földfelszín közelében lehetett.

Elsőként Pak Gun Hje dél-koreai államfő jelentette be, hogy mesterségesen előidézett szeizmikus hullámokat észleltek, és azokat minden bizonnyal egy északi nukleáris robbantás okozta. A mérési adatok azt mutatják, hogy ez a bomba, a kísérletek sorában az ötödik, volt a legnagyobb, amelyet Phenjan tesztelt - közölte a CNN. A szöuli meteorológiai szolgálat illetékese szerint a felrobbantott töltet 10 kilotonnás lehetett, kétszer akkora, mint a legutóbbi, januári kísérlet alkalmával használt, és amelynek következményeként az ENSZ szigorúbb szankciókkal sújtotta az országot.

Az Egyesült Államok egyelőre elemzi az adatokat, de minden jel arra utal, hogy valóban atomrobbantást hajtottak végre - közölte a hírcsatornával egy amerikai tisztviselő. A térség fölé felderítő repülőgépeket indítanak, amelyek levegőmintákat vesznek. Japán már el is indította saját repülőit, hogy sugárzó anyagok nyomai után kutassanak.

Japán az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását fogja kezdeményezni, a nukleáris kísérlet ugyanis sérti a BT határozatát - közölte a tokiói kormány. Abe Sinzó kormányfő teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a történteket.

Végül a phenjani állami televízió tett pontot a találgatások végére: nem sokkal ezelőtt bejelentették, hogy az ország nemzeti ünnepére időzítve sikeres nukleáris kísérletet hajtott végre, amely bebizonyította, hogy Észak-Korea képes miniatürizált, ballisztikus rakétára szerelhető robbanótölteteket előállítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.