„Atomkemény” tárgyalásokba kezdett Washington Iránnal

Kemény, közvetlen és komoly tárgyalások folytak Maszkatban az iráni nukleáris programról John Kerry amerikai és Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter, valamint az Európai Uniót képviselő Catherine Ashton között - jelentette ki Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn Washingtonban. Psaki nem bocsátkozott részletekbe, csak annyit mondott, hogy a felek még mindig nem tudtak dűlőre jutni egy "nagy kihívást jelentő kérdésben".

Kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama és Németország, valamint Irán képviselői tanácskoznak majd Maszkatban, mielőtt a jövő héten, november 18-án Bécsben újra összeülnének. A tárgyalások befejezésének határidejét november 24-re tűzték ki.

Eredetileg július 20-ig kellett volna az iráni atomprogram körüli kételyeket eloszlató, az ideiglenes megegyezést felváltó végleges megállapodásról eredményre jutni, ez azonban meghiúsult. A felek ezért meghosszabbították a határidőt.

Barack Obama amerikai elnök vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy még mindig nagy a különbség Teherán és a nyugati hatalmak álláspontja között, de reményét fejezte ki a megállapodás lehetőségével kapcsolatban. Leszögezte: a cél az, hogy Irán ne fejleszthessen ki nukleáris fegyvert, amire Teheránnak ellenőrizhető garanciákat kell nyújtania. Az elnök ugyanakkor nem zárta ki, hogy mégsem sikerül majd megállapodni.

A nyugati államok gyanúja szerint Irán nukleáris fegyver kifejlesztésére törekszik, Teherán viszont azt állítja, hogy atomprogramja békés természetű. Az iszlám köztársaság ugyanakkor mindeddig megtagadta urándúsító kapacitásának korlátozását, ami miatt az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ BT gazdasági szankciókat vezetett be ellene, amelyeket egy végleges megállapodás esetén fokozatosan feloldanának.

Kerry egyébként hétfőn Maszkatból Pekingbe utazott az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének csúcstalálkozójára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.