Atomfegyver nélküli Észak-Koreát akar Washington

Észak-Koreának le kell mondania atomfegyvereiről - hangsúlyozták dél-koreai és amerikai diplomaták hétfőn Szöulban, miközben a phenjani rezsim viszonylag békülékeny gesztusokkal fordul déli szomszédja felé.

Philip Goldberg amerikai diplomata, akinek feladata az Észak-Koreát nukleáris tevékenysége miatt szankcionáló, 1874-es számú ENSZ-határozat alkalmazásának összehangolása, dél-koreai kollégájával, Vi Szung Lakkal találkozott Szöulban. Mint mondta, a cél "Észak-Korea teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítése".

Az amerikai diplomata körutat tesz az ázsiai térségben, Dél-Korea előtt Szingapúrban és Thaiföldön járt, Szöulból pedig hétfő este Japánba utazik tovább.

Dél-koreai napilapok arról írtak hétfőn, hogy az észak-koreai küldöttség, amely a dél-koreai államfőnél járt vasárnap, azt az üzenetet adta át, hogy Kim Dzsong Il személyesen szeretne találkozni Ri Mjong Bakkal. A dél-koreai elnöki hivatal azonnal cáfolta ezt a több újságban is megjelent értesülést, és hangsúlyozta: a Kim De Dzsung volt dél-koreai elnök gyászszertartására érkező hattagú északi küldöttséggel csak általános megbeszéléseket folytattak a Korea-közi kapcsolatok fejlődéséről, esetleges csúcstalálkozóról nem volt szó.

Phenjan az utóbbi hetekben több békülékeny gesztust tett: szabadon engedett egy hónapokig fogva tartott dél-koreai munkást, valamint két bebörtönzött amerikai újságírónőt, és enyhített a Dél-Koreába irányuló határforgalmi korlátozásokon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.