Atomdosszié: Teherán jószándékot demonstrált

Az iráni vezetés orvosi célokat szolgáló porrá dolgoztatta fel magasan dúsított uránkészletének harmadát, gyakorlatilag alkalmatlanná téve azt atomfegyver esetleges előállítására - jelentette szombaton a BBC brit közszolgálati rádió.

„Irán ezzel jóakaratát akarja demonstrálni, és azt, hogy kész felújítani a tárgyalásokat nukleáris programjáról a nemzetközi közösséggel" - idéz ENSZ-szakértőket a BBC.

Nyugati médiumok ezzel összefüggésben ismertetik Hoszein Nagavi befolyásos iráni parlamenti képviselő nyilatkozatát is, amely szerint Teherán „konkrét lépéseket tesz a bizalom légkörének megteremtésére azzal, hogy 20 százalékos dúsítottságú uránkészletének harmadát U308-as jelzésű uránoxidporrá dolgoztatta fel". Szakértők közül többen úgy vélekednek - írta szombaton az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség -, hogy Teherán ezzel akarja előkészíteni a talajt ahhoz, hogy az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól az ellene érvénybe léptetett olajembargó enyhítését kérje.

Az említett feldolgozási folyamat tényét a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelői erősítették meg. A NAÜ-ellenőrök augusztus 30-i jelentésében olvasható megállapítások szerint összesen 190 kilogrammnyi 20 százalékos dúsítottságú urán készletéből Irán több mint 71 kilogrammot dolgoztatott fel U308-as porrá. A szóban forgó anyagból fűtőanyagot állítanak elő a rákgyógyászati célú izotópokat előállító orvosi reaktorok számára.

Az Egyesült Államok, más nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Iránt, hogy békés célúnak mondott nukleáris programjának leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. A teheráni vezetés ezt következetesen tagadja, ugyanakkor nem hajlandó nukleáris programjába teljes betekintést nyújtani a NAÜ-nek. Az Irán ellen bevezetett amerikai és európai szankciók hatására az iráni valuta, a riál a múlt héten 40 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, s a nagyarányú pénzromlás miatt tüntetések is voltak Teheránban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.