Frakcióvezetőt veszítettek a német szociáldemokraták

Derült égből villámcsapásként érte a hír a német szociáldemokratákat: átmenetileg visszavonul a frakcióvezetői posztról Frank-Walter Steinmeier korábbi alkancellár és külügyminiszter, aki súlyosan beteg feleségének adja egyik veséjét.

Az 54 éves szociáldemokrata politikus a felesége súlyos vesebetegségével indokolta a döntését. A 48 éves asszonyon csak szervátültetéssel lehet segíteni, és Steinmeier maga jelentkezett donornak. A műtétet előreláthatólag kedden végre is hajtják. A házaspárnak van egy 14 éves lánya, rá hivatkozva kérte Steinmeier, hogy a média kezelje magánügyként a műtétet.

A német politikát megdöbbentette a bejelentés. A rivális pártok vezetői - élükön Angela Merkel (CDU) kancellárral - telefonon kívántak mielőbbi gyógyulást az asszonynak és Steinmeiernek, aki jelezte is: ha minden jól megy, októberben már ismét ott lesz a parlamenti padsorokban. A német sajtó felidézi, hogy számos politikus életében előfordult már hasonló „átmeneti visszavonulás”. Franz Müntefering, aki a nagykoalíció idején alkancellár és az SPD elnöke volt, 2007-ben szintén azért döntött a háttérbe vonulás mellett, hogy ápolhassa súlyosan beteg feleségét. Az asszony halála után aztán visszatért a politikába, és egy időre ismét az SPD elnöke lett. De nemrég jelentette be saját rákbetegsége miatti visszavonulását Oscar Lafointaine, a Baloldali Párt vezetője is.

A bejelentés csak átmenetileg vonta el a figyelmet a német belpolitikai csatározásokról. A nyári szünet végeztével ismét kiújultak a viták, nemcsak a kormány és ellenzéke között, hanem egy táboron belül is. A nyugdíjkorhatár emelésével kapcsolatban például éppen Steinmeier maradt kisebbségében a szociáldemokratákon belül: az SPD vezetése bejelentette, hogy bár nem táncolnak vissza a nyugdíjkorhatár 67 évre emelésétől, azt nem 2012-től, hanem csak 2015-től tartják megvalósíthatónak. (Annak idején, a nagykoalíció tagjaként még a korábbi dátumot pártolták.) Ezzel máris magukra vonták a kormánypártok kritikáját. De van vita bőven a kormánypártok között is. Angela Merkel ragaszkodik hozzá, hogy megadóztassa az atomerőműveket, amivel a CDU és az üzleti élet képviselői messzemenőkig nem értenek egyet. Kapott kritikát Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) védelmi miniszter terve a hadkötelezettség esetleges eltörléséről is, amit Merkel ugyan támogat, ám a CDU többsége hallani sem akar róla.

Merkel számára kulcsfontosságú lehet az ősz, mert a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az SPD és a zöldek már megelőzték a konzervatív–liberális koalíciót. A kancellár a Reuters szerint ígéretet tett rá, hogy a jövőben kevesebb lesz a vita a kormányon belül - de ennek jelei egyelőre nem látszanak.

Steinmeier és felesége, Elke Büdenbender 2009-ben Berlinben
Berlin, 2010. augusztus 23. 2009. szeptember 13-án készült kép Frank-Walter STEINMEIER-rõl, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) akkori kancellárjelöltjérõl és nejérõl, Elke BÜDENBENDER-rõl Berlinben. Steinmeier 2010. augusztus 23-án bejelentette, hogy átmenetileg visszavonul a politikától, hogy beteg feleségével törõdhessen. Közleménye szerint vesebeteg nejét kívánja ápolni, illetve egyik veséjét a súlyos beteg asszonynak adományozni. (MTI/EPA/Hannibal Hannschke)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.