Átmeneti kormányra bíznák Szíriát

A szombati genfi csúcstalálkozón született ugyan megállapodás arról, hogy Szíriában nemzeti egységkabinet kezébe kerüljön a hatalom, de sem Bassár el-Aszad elnök, sem ellenzéke képviseletében nem volt ott senki méltóképpen értékelni a fejleményt.

Teljes végrehajtói hatalommal bíró átmeneti kormány kezébe kell adni az irányítást Szíriában – Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, az ENSZ és az Arab Liga különleges megbízottjának bejelentése szerint erről született döntés a nagyhatalmak szombati genfi csúcstalálkozóján. A vázolt elképzelések szerint a nemzeti egységkormányban kormányzati és ellenzéki szervezetek egyaránt részt vehetnének, Oroszország és Kína az ENSZ BT három másik állandó tagjával együtt azonban csak azután bólintott rá a tervre, hogy abból kivették a Basár el-Aszad elnököt távozásra felszólító megjegyzést – az átmeneti kormányban így az ő rezsimjének az emberei is szerepet vállalhatnak. A Szergej Lavrov orosz külügyminiszter által is elfogadott végső szöveg „a kölcsönös megegyezés alapján” megalakuló átmeneti kormányt említ. Lavrov később elégedettségét fejezte ki a megállapodással kapcsolataban, amelynek szerinte a fő jelentősége aza, hogy kimondja, kívülről nem lehet „rákényszeríteni egy folyamatot” Szíriára. Amerikai kollégája, Hillary Clinton a csúcstalálkozó után ettől függetlenül sietve jelezte, hogy Aszad nem maradhat a hatalomban.

Az ENSZ BT öt állandó tagja, Törökország, Irak, Kuvait és Katar külügyminisztere, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton ül össze a svájci városban, hogy megvitassa az Annan által kidolgozott, a szíriai nemzeti egységkormány létrehozását célzó új javaslat végrehajtását, és megállapodjon a politikai átmenet alapelveiről. Eszerint az átmeneti kormány lenne hivatott a béke útjára állítani Szíriát, a teljes fegyvernyugvás után pedig új alkotmányt írna, és szabad választásokat hirdetne ki.

„Elkötelezettek vagyunk az intenzív együttműködésre, hogy véget vessünk az erőszaknak és az emberi jogok megsértésének, egy olyan átmenet felé, amely lehetőséget ad a szíriaiaknak arra, hogy maguk dönthessenek a jövőjükről. Remélem, hogy Szíriában mindenki elfogadja az itt vázolt elképzeléseket, és együtt dolgozik velünk az öldöklés megállításáért és egy jobb jövő felépítéséért” – fogalmazott Annan.

A legutóbbi számítások szerint Szíriában eddig 15 800 halottja van a 16 hónapja tartó felkelésnek. Annan korábbi hatpontos béketervének első eleme, a tűzszünet Aszad hadserege és az ellenzéki erők között néhány hétnyi viszonylagos nyugalom után semmivé foszlott.

Hogy az átmeneti kormányról szóló döntésnek lesz-e bármi foganatja, az legalábbis kétséges, Genfbe ugyanis sem Aszadék, sem az egymással egyébként szívesen marakodó ellenzéki szervezetek nem kaptak meghívót. Bár Annan szerette volna, az amerikai ellenkezés miatt Irán képviselői sem mehettek el a csúcstalálkozóra. Moszkva mellett Teherán számít az Aszad-rezsim másik fő szövetségesének. Rossz nyelvek szerint a szír elnök megbuktatása csak egy Irán ellen az atomprogramja miatt történő támadást készít elő.

Megfigyelőkre idézve a Reuters vasárnap azt jelentette, szinte kizárt, hogy az Egyesült Államok  más nyugati hatalmak bármiféle készségre vagy együttműködési hajlandóságra számíthatnának a damaszkuszi rezsim részéről, hiszen Aszad következetesen „terroristákat”, így külföldi terroristákat tesz felelőssé a kialakult polgárháborús állapotokért. „Az Aszad-rendszer folytatja az erőszakot az ellenzéki erőkkel, a néppel szemben, miközben a diplomáciai gépezet kerekei egy helyben forognak” - mondta egy szakértő.

A fire burns after a shelling at Juret al-Shayah in Homs city July 1, 2012.  REUTERS/Shaam News Network/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUP
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.