Átmeneti téli csomagról állapodott meg az EU, Ukrajna és Oroszország

Végleges megállapodás nem született, március végéig szóló "átmeneti téli csomagról" egyezett meg kedden Brüsszelben az energiaellátás biztonságát szavatolni hivatott tárgyalásokon Günther Oettinger energiaügyi biztos, Jurij Prodan ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter - közölte az estig húzódó egyeztetések után Oettinger.

A megállapodás értelmében a Gazprom orosz energiaóriás ezer köbméterenként 385 dolláros fix gázárat garantál Ukrajna számára, az ukrán Naftohaz pedig év végéig, két részletben 3,1 milliárd dollár fizetési hátralékot rendez. Emellett a Gazprom csak az előre megrendelt és ki is fizetett földgázt szállítja majd Ukrajnának.

Günther Oettinger szerint a megállapodással mindenki nyer, mert Ukrajna enélkül nem tudta volna fedezni téli gázszükségletét, és az országon át Nyugatra, az Európai Unióba és a Balkánra irányuló gázszállításokban zavar támadhatott volna.

Az energiaügyi biztos közölte: jövő héten szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ülnek Brüsszelben, s bízik benne, hogy akkor sikerül végleges megállapodást kötni, amely szavatolja az energiaellátás biztonságát. Oettinger az egyezség szempontjából óriási problémának nevezte, hogy Kijev hónapokon át nem fizette ki a gázszámlát.

Alekszandr Novak közölte, hogy a Naftohaz 5,3 milliárd dollárral tartozik, ebből fog 3,1 milliárdot törleszteni az év végéig. Tudatta azt is, hogy a jelenleg 485 dolláros ezer köbméterenkénti gázárból a kormány rendeleti úton fog 100 dollárt engedni egy hat hónapra szóló időszakra, vagyis márciusig. Az orosz energiaügyi miniszter szerint Oroszország a hatályos szerződés szerint jár el.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva arra is kitért, jogellenesnek tartja-e Oroszország, hogy uniós országok orosz földgázt adnak el Kijevnek, pumpálnak vissza Ukrajnába. A miniszter szerint a fogyasztóknak leszállított terméket nem kellene továbbszállítani, mert a szállítási szerződések ezt nem szabályozzák. Novak rámutatott, hogy miután ez jogilag szabályozatlan, vizsgálják, hogy a gázszállítások megfordítása jogszerű-e, és később döntenek majd arról, hogy ez ügyben milyen lépéseket tegyenek.

Ukrán kollégája, Jurij Prodan arról beszélt, Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy a Moszkvával kötendő megállapodást kötelező érvényű, azaz kikényszeríthető dokumentumban fektessék le, és elítélte, hogy Moszkva ettől mereven elzárkózik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.