Átlépte a határt az orosz segélykonvoj

Városról városra, épülettömbről épülettömbre igyekeznek visszafoglalni a szakadár területeket az ukrán kormányerők, áttörést azonban nem értek el. Eredményt hoztak viszont a hosszas egyeztetések: átlépték az ukrán határt a múlt héten indított orosz segélykonvoj első kocsijai.

Egyre intenzívebben támadják a Moszkva-barát lázadók két központját, Luhanszkot és Donyecket az ukrán kormányerők, áttörést azonban egyelőre nem sikerült elérniük. A hivatalos kijevi beszámolók szerint ­elfoglalták Luhanszk egy részét, „épülettömbről épülettömbre" nyomulnak előre, a helyszíni jelentések pedig arról szólnak, hogy tüzérség támadja a várost, annak központját is. A felkelők ismét lelőtték a légierő egyik vadászgépét, egy Szu-25-öst.

Erről Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője. A tisztségviselő közölte, hogy a szárazföldi erőknek légi támogatást nyújtó vadászrepülőgépet feladata teljesítése közben találat érte, ennek következtében lezuhant. A gép pilótájáról egyelőre nincs hír. Liszenko reményét fejezte ki, hogy épségben van.

A Kelet-Ukrajnában már nem az első Szu-25-ös gépet veszíti el az ukrán légierő. Utoljára július 23-án a hivatalos ukrán tájékoztatás szerint feltehetőleg orosz területről indított rakétával két Szu-25-ös ukrán vadászgépet lőttek le Donyeck megyében, nem messze az orosz határtól.

Donyeck környékéről a nemzeti gárda azt közölte, hogy az ukrán fegyveres erők ellenőrzésük alá vontak egy az ipari központhoz közeli települést, Ilovajszkot, ám a szerdai hírek szerint még tíz városért folynak a harcok a térségben.

Szeparatisták a kelet-ukrajnai Luganszk megyei Krasznodonban
Szeparatisták a kelet-ukrajnai Luganszk megyei Krasznodonban
Szergej Gric / MTI/AP

A kormánycsapatok fokozatosan szorítják ki a lázadókat arról a területről is, ahol pénteken menekülők konvoját érte rakéta- és aknatámadás. Kijevi katonai közlés szerint 17 civil vesztette életét az akcióban, amelynek elkövetésével egymást vádolják a szemben álló erők.

Kedvező fejlemény, hogy – az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint – szerdán este átlépték a határt annak a segélykonvojnak az első autói, amelyet a múlt kedden indítottak Oroszországból a hadműveletek által sújtott Kelet-Ukrajnába.

Folytatódnak a válság diplomáciai rendezését szolgáló erőfeszítések is. A jövő héten, a Moszkva vezette vámunió minszki értekezletén valószínűleg tárgyal egymással az orosz és az ukrán elnök. Bár hivatalosan sem Moszkvában, sem Kijevben nem erősítették meg Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko megbeszéléseinek hírét, a jelentések gyakorlatilag eldöntött tényként kezelik. Arról is beszámoltak, hogy a megbeszélésen Cathe­rine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is részt vesz. A kommentárok szerint azonban jelentős előrelépést nem lehet várni a találkozótól.

Szeptemberben újabb csúcs lehet. A Kommerszant című moszkvai napilap úgy tudja, Francois Hollande francia elnök azt tervezi, hogy Párizsba hívja a „normandiai négyest". Putyin és Porosenko júniusban a második világháborús normandiai partraszállás emlékünnepségén találkozott először, mégpedig Hollande és Angela Merkel német kancellár társasá­gában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.