Atlanti tűzfal a cyberterroristák ellen

A piacon kapható legjobb életbiztosítási termék, a legtöbb garanciával és tisztességes áron. Iklódy Gábor nem valamelyik biztosítótársaság szolgáltatásáról, hanem a NATO-ról beszél. Az 1999-es csatlakozás óta hazánk biztonságát is garantáló észak-atlanti védelmi szövetségről, amelyben az 51 éves diplomata személyében először kerül magyar a legfelső vezetésbe.

A külügyi tárca volt szakállamtitkára, politikai igazgatója, korábbi oslói és stockholmi nagykövet szeptembertől főtitkár-helyettesként irányítja a NATO új biztonsági kockázatokkal foglalkozó divízióját. A terrorizmusra, a számítógépes bűnözésre, a tömegpusztító fegyverekre, az energiabiztonságra, a klímaváltozásra, valamint a stratégiai értékelésre összpontosító csapatban hatvanan dolgoznak majd, civilek és katonák vegyesen.

Az angolul, franciául és oroszul  beszélő Iklódy nyílt nemzetközi pályázaton nyerte el a magas posztot. - Civil közszolga vagyok - jellemezte magát a szabad idejében szívesen vitorlázó, Beethoventől a Pink Floydig sokfajta zenei stílust kedvelő kétgyermekes családapa. A NATO-csatlakozási tárgyalásokon részt vevő magyar delegáció egykori titkára úgy véli,  szakmai felkészültsége mellett az Orbán-kormány támogatásának is köszönheti, hogy az utolsó fordulóban rá, és nem nagy tagállamokból származó négy vetélytársa valamelyikére esett a választás. Az 1999-es első keleti bővítés köréből egyébként a lengyelek és a csehek már adtak főtitkár-helyettest, a magyarok még nem.

A hidegháborút köztudottan egyetlen puskalövés nélkül megnyerő NATO hagyományosan területvédelmi funkciókat lát el, de az elmúlt években mind e fogalom tartalma, mind a biztonsági kihívások jellege sokat változott. Iklódy példaként az Észtország számítógépes rendszerei elleni internetes támadást említi: a balti állam joggal állíthatta, a cyber-terroristák csapásai korlátozták a szuverenitását. A NATO 28 tagországának jelentős része számára ma az energiaellátás biztonsága nagyobb és reálisabb kockázatot jelent, mint egy esetleges katonai támadás elhárítása. - Ahhoz, hogy a jövőben a NATO vonzó opció lehessen a döntéshozók szemében, a  szövetségnek bizonyítania kell: képes érdemben foglalkozni például azzal, hogy tömegpusztító fegyverek ne kerülhessenek terroristák kezébe. Vagy, hogy ne „záródjanak el" bizonyos gázvezeték-csapok, ellehetetlenítve több ország energia-ellátását - fejtegette.

Az új főtitkár-helyettes szerint elengedhetetlen, hogy a NATO idejekorán és érdemben összpontosítson minden, a szövetség biztonságára kiható fejleményre. Még akkor is, ha az láthatóan nem igényel operatív lépéseket szövetségi szinten. - Irán jelenleg nem kiemelt egyeztetési téma a NATO-ban, holott az ott zajló nukleáris program következményei nagyon is érintik az észak-atlanti térséget - hangoztatta. A NATO és Oroszország közti együttműködés egy konkrét vetületét érintve úgy vélte, érdemes volna rávezetni Moszkvát: nem szégyen külföldi segítséget kérni olyan vészhelyzetekben, mint az orosz fővárost fojtogató szmogba borító erdőtüzek, amelyekkel a helyi hatóságok egyedül láthatóan csak komoly nehézségekkel tudtak megbirkózni.

Első külszolgálatát Iklódy 1986-ban Bukarestben, a Ceausescu-rezsim végkorszakában kezdte. - Az embereket félelemben tartó, beteg diktatúra volt - emlékszik vissza a sajtóattaséként - a román szervek demonstratív  megfigyelése alatt - eltöltött évekre. A kelet-európai átalakulásokat már Bécsben élte meg, a legjelentősebb  fegyverzetkorlátozási egyezmény, a CFE-szerződés tárgyalásainak résztvevőjeként. Karrierje rendre újabb és újabb érdekes kihívások elé állította - mint mondja, „jó időben, jó helyen" lehetett. Ezek közé tartozott a magyar EBESZ-elnökség éppúgy, mint a részvétel a NATO-, majd az EU-csatlakozásban. Politikai igazgatói megbízását szakmai pályafutása  csúcsának tartja. A NATO-ban kapott mostani feladata életútja logikus folytatása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.