Martonyi Jánossal engesztelnék Washingtont

Martonyi Jánosra a jövőben is szüksége lesz a magyar diplomáciának és Orbán Viktornak, ezért Navracsics Tibor külügyminiszter a tervek szerint felkéri, hogy legyen a Magyar Külpolitikai Társaság elnöke, tájékoztatták munkatársunkat a miniszterelnökhöz közeli források. (A miniszterelnök tegnap, a nagyköveti értekezleten utalt rá egy fél mondattal, hogy azokra is számítanak majd, akik kikerülnek a nagyköveti karból, vagy a hivatalos diplomáciai posztokról.)

Szijjártó és Navracsics hallgatja Orbán intelmeit a nagykövetekhez
Szijjártó és Navracsics hallgatja Orbán intelmeit a nagykövetekhez
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Népszabadságnak más kormányzati források a köztudottan „atlantista” volt külügyminiszter tervezett aktivizálását azzal indokolták: Orbán nyilván belátta, hogy az Egyesült Államokkal erősítheti a bizalmat, ha egy komoly külpolitikai társaság élén olyasvalaki áll, akit az amerikai külügyi kormányzat is ismer és elismer. Martonyi garancia lehet egy ilyen poszton is arra, hogy a magyar kormány Washingtonnal kapcsolatos ellenérzéseiről szóló hírek nem megalapozottak, mondta egyik forrásunk. De arra is felhívták a figyelmet, hogy Martonyira azért is szüksége lesz a magyar diplomáciának, mert ha Navracsics ősztől EU-biztos lesz, mint az várható, akkor Szijjártó Péter lesz a külügyminiszter.

A mostani külgazdasági államtitkárról általános vélekedés a kormányban, hogy alkalmas a külügyminiszterségre, különösen, ha a külgazdasági kapcsolatokon lesz a hangsúly, és Orbán bizalmát is élvezi. „De fiatal, és ezért nem elég tapasztalt”, tették hozzá forrásaink. Martonyi viszont „szenior” külügyminiszter volt, és a tervezett társaság élén komoly hátteret jelenthet a hivatalos magyar diplomáciának.

Orbán egyébként saját Tusnádfürdőn elmondott tézisét cáfolta a nagyköveti értekezleten, amikor egy kérdésre közölte: „Nyugat-Európában, Európában nem lehet nem kereszténységre épülő politikai és gazdasági modellt csinálni. Keresztény kultúrájú országban nem lehet török modell, orosz modell, japán modell”. A miniszterelnök meggyőződése ugyanis, hogy nekünk tízmillió „rebellis” magyarunk van. Emlékezetes, hogy a nemzetközi vihart kavaró tusnádfürdői beszédében Orbán olyan, a Nyugat-Európában elfogadott dogmáktól függetlenített, „illiberális” demokráciákat, közösségszervezési példákat hozott fel, mint a sikeres Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.