Átjáróháznak használta a CIA Nagy-Britanniát

A fogvatartási és fogolyszállítási program keretében amerikai repülőgépek 1622 alkalommal landoltak brit földön – állítja egy jelentés.

Az eddig ismertnél jelentősebb szerepet vállalt Nagy-Britannia a CIA a 2001. szeptember 11. után indított titkos fogvatartási-fogolyszállítási programjában – derül ki abból a jelentésből, amelyet szerdán tett közzé a The Rendition Project, a járatok mozgását feltérképező interaktív honlap. A jelentés szerint a programban részt vevő repülőgépek 1622 alkalommal landoltak brit felségterületen lévő repülőtereken, csak a töredékük, 144 szállított terrorizmus gyanújával illegálisan őrizetbe vett rabokat. Arra a The Rendition Projectnek nincs bizonyítéka, hogy bármelyik Nagy-Britanniában landolt amerikai repülőgépen lett volna fogoly. A CIA a gépek utántöltésére és pihenésre vette igénybe a brit repülőtereket, főleg Lutont, Glasgow Prestwicket és Stanstedet. A Központi Hírszerző ügynökség megbízásából 84 gép összesen 51 brit repülőtéren szállt le a program keretében; ennél többször az amerikaiak csak Kanadát használták a külföldi országok közül.

Arról, hogy London nyakig benne van a CIA programjában, elsőként a Guardian írt 2005-ben, Jack Straw akkori külügyminiszter azonnal, visszakézből elutasította a felvetést, és „a fantázia birodalmához” tartozónak nyilvánította az ezzel kapcsolatos bizonyítékokat. Straw ellen most több per is folyamatban van. Az egyikben azzal vádolják, hogy áldását adta arra, hogy brit állampolgárokat a kubai Guantánamón lévő amerikai börtöntáborba szállítsanak, miután Afganisztánban elfogták őket, a másikat pedig egy líbiai ellenzéki indította ellene, akit még a Kadhafi-érában raboltak el és adtak ki Tripolinak a terhes feleségével együtt, Azt, hogy a brit hírszerzés, az MI6 milyen szerepet játszott a CIA programjában, a Scotland Yard is vizsgálja.

Egyébként – írja a Guardian – eredetileg úgy volt, hogy 2001. szeptember 11. után az amerikaiak brit területen, az Indiai-óceánon fekvő Diego Garcia-atollon építenek börtöntábort, erről azonban logisztikai akadályok miatt végül lemondtak, és inkább Guantánamón rendezkedtek be. Diego Garcián ettől függetlenül leszálltak a CIA titkos programjában részt vevő gépek, és néhány emberi jogi szervezet szerint fennáll a gyanú, hogy az atollon foglyokat is őriztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.