Átgázoltak néhány emberen a bikák Pamplonában

Komolyabb sérülések nélkül zajlott le csütörtökön az idei első bikafuttatás az észak-spanyolországi Pamplonában, ahol ezekben a napokban a város védőszentjét, San Fermínt ünneplik.
Az eseményt, amely Pamplonát világhírűvé tette, óriási készülődés előzte meg: a belváros simára koptatott macskaköveit speciális anyaggal mosták át, hogy kevésbé csússzon és ne legyen balesetveszélyes.

A start előtt a szervezők újra végigjárták a futás 850 méteres szakaszát, hogy mindent ellenőrizzenek.

Az utcákon a futók, az erkélyeken, ablakokban a bámészkodók gyülekeztek már kora reggel. Utóbbiért 85-120 euró közötti összeget is elkérnek a tulajdonosok a turistáktól. A balkonbérlést, amely számla- és adóköteles, idén az adóhatóság is ellenőrzi.

Komolyabb sérülés nem történt
Komolyabb sérülés nem történt
Vincent West / Reuters

A több ezer futó a hagyományoknak megfelelően háromszor fohászkodott San Fermínhez az indulás előtt. A startnál, egy falfülkében elhelyezett szobornak énekeltek spanyolul és baszk nyelven, áldását kérve.

Pontban reggel nyolckor kinyitották a bikákat a futóktól elválasztó karám ajtaját, a csorda megindult, és előttük futásnak eredt a tömeg. A távot 2 perc 28 másodperc alatt tették meg, közben több veszélyes helyzet is kialakult, mire elérték az arénában kialakított célt. A futás során többen elestek, és átgázoltak rajtuk a rohanó állatok.

A spanyol Vöröskereszt tájékoztatása szerint két embert kellett a helyszínen ellátni és kórházba szállítani, de egyiküknek sincs szúrt sérülése, amelyet a bika szarva okozhatott volna.

A bikafuttatáson 1924 óta 15-en vesztették életüket, legutóbb 2009-ben egy 27 éves férfi. A szervezők igyekeznek szigorú szabályokkal minimalizálni a kockázatokat, például tilos alkoholt fogyasztani futás előtt, és komoly előírások vonatkoznak az öltözékre és a viselkedésre is.

A San Fermín-ünnep alatt nyolc egymást követő reggel tartanak bikafuttatást Pamplonában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.