Átálltak a krími delfinek is

Az ukrán haditengerészet által kiképzett emlősöket a hatalomátvétel után Oroszország szolgálatába állítják.

Alig két héttel azután, hogy a Krím félsziget népszavazáson az Oroszországhoz való csatlakozásról döntött, Vlagyimir Putyin elnök pedig múlt pénteken alá is írta a határozatot a terület annektálásáról, az oroszoknak sikerült még egyszer megforgatniuk a kést Ukrajna szívében. Mégpedig azzal, hogy a haditengerészetük a saját szolgálatába állítja azokat a delfineket, akiket harci feladatokra az ukránok képeztek ki korábban – írta a szevasztopoli állami oceanáriumra hivatkozva csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Delfineket a világon csak Szevasztopolban és San Diegóban képeznek ki harci feladatokra
Delfineket a világon csak Szevasztopolban és San Diegóban képeznek ki harci feladatokra
Reuters

Az ukrán haditengerészet még a szovjet időkben indította el a kiképzési programot. A harci delfineket megtanították járőrözni, arra, hogyan találjanak meg aknákat a tengerfenéken, jelezzék, ha idegen búvárokat észlelnek, és a számukra valószínűleg nem túlságos nehéz küzdelemre a harci fókák ellen is. Ezt csinálják majd az orosz haditengerészet kötelékében is.

Az ukránok a képzési programot egyébként a kilencvenes években hosszú időre felfüggesztették, és csak 2012-ben indították el újra, a krími orosz hatalomátvétel előtt pedig úgy volt, hogy pénzhiány miatt véget vetnek neki, a delfineket pedig elengedik. Ehhez képest az orosz haditengerészet most azt ígéri, nem fogja hagyni, hogy ez megtörténjen. Sőt. A kiképzési programot és a létesítményeket is fejlesztik majd. A szevasztopoli állami oceanárium közlése szerint a delfinek egy része speciális mentőegységként a rendkívüli helyzetek minisztériumához kerül.

A világon jelenleg két hely – Szevasztopol és San Diego – van, ahol harci delfineket képeznek ki. Oroszországban államtitok, hogy a haditengerészet delfineken kívül más állatfajokat is kiképez-e harci feladatokra.

Moszkva bejelentése szerint a krími népszavazás óta a félszigeten szolgálatot teljesítő ukrán haderő fele állt át az oroszokhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.